onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Svenska fastighetsbolag jagar nya uppköp i Köpenhamn

Ekonomin går knackigt och den danska kronan är svagare än på mycket länge. Men för de svenska fastighetsbolag som redan investerat miljardbelopp i Köpenhamn har aptiten bara ökat. 

Finanskrisen har inneburit lägre fastighetspriser på den danska sidan Sundet. Sedan toppen 2007 har bostadspriserna minskat med 25 procent. Kontorslokaler har däremot stigit något i pris de senaste åren och stabiliserat sig på en nivå 10 procent under den tidigare toppnoteringen.

Samtidigt har den danska kronan försvagats kraftigt i förhållande till den svenska. I mars 2009 kostade en dansk krona 1,56 svenska kronor. I dag har växelkursen fallit till 1,13.

Allt detta har eldat på intresset hos svenska fastighetsbolag för att göra affärer på andra sidan Sundet.

En av de stora svenska aktörerna i den danska huvudstaden är Wihlborgs, som i dag har 126.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta i Storköpenhamn. Inom fem till tio år siktar bolaget på att ha 500.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta i huvudstadsområdet, att jämföra med dagens 600.000 kvadratmeter i Malmö.

De närmsta åren tror vd Anders Jarl att avkastningen stiger på danska marknaden till samma nivå som på den svenska sidan, antingen genom att priserna på kommersiella fastigheter faller eller genom att hyrorna stiger. I vilket fall letar företaget efter fler förvärv.

— Den fallande danska kronan har inte påverkat oss alls hittills, eftersom vi har valutasäkrat våra tidigare köp, säger Anders Jarl till Rapidus.

Den andra stora svenska aktören i Danmark är Norrporten, som sitter på 109.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Även här har man valutasäkrat sina köp och ser inga problem med den svaga danska kronan, och tror till och med att den kan vara gynnsam för branschen.

— Den indirekta effekten är ju att konkurrenskraften för dansk ekonomi ökar med en svagare krona, säger Bo Henriksson, Norrportens affärschef för utlandet.

Sedan början av året hör även Balder till de större svenska aktörerna, då man köpte bostadsfastigheter i Østerbro till ett värde av 1,3 miljarder kronor. Säljare var konkursade Amagerbanken. Idag har företaget 60.000 kvadratmeter i Danmark.

Malmöbaserade Briggen, med 47.000 kvadratmeter i Köpenhamn, menar att valutaförändringarna inte har någon inverkan på hur företaget investerar.

— Fördelen med att investera i Köpenhamn är att det är en stor marknad. Där finns en större möjlighet att växa utifrån den tillväxtstrategi vi har. Vi tror att det är ett bra tillfälle att gå in i Köpenhamn nu. Sedan får vi se var priserna är på väg, säger vd Gunnar Östenson.

Sören Billing

Ekonomin går knackigt och den danska kronan är svagare än på mycket länge. Men för de svenska fastighetsbolag som redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.