torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Svenska fastighetsbolag jagar nya uppköp i Köpenhamn

Ekonomin går knackigt och den danska kronan är svagare än på mycket länge. Men för de svenska fastighetsbolag som redan investerat miljardbelopp i Köpenhamn har aptiten bara ökat. 

Finanskrisen har inneburit lägre fastighetspriser på den danska sidan Sundet. Sedan toppen 2007 har bostadspriserna minskat med 25 procent. Kontorslokaler har däremot stigit något i pris de senaste åren och stabiliserat sig på en nivå 10 procent under den tidigare toppnoteringen.

Samtidigt har den danska kronan försvagats kraftigt i förhållande till den svenska. I mars 2009 kostade en dansk krona 1,56 svenska kronor. I dag har växelkursen fallit till 1,13.

Allt detta har eldat på intresset hos svenska fastighetsbolag för att göra affärer på andra sidan Sundet.

En av de stora svenska aktörerna i den danska huvudstaden är Wihlborgs, som i dag har 126.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta i Storköpenhamn. Inom fem till tio år siktar bolaget på att ha 500.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta i huvudstadsområdet, att jämföra med dagens 600.000 kvadratmeter i Malmö.

De närmsta åren tror vd Anders Jarl att avkastningen stiger på danska marknaden till samma nivå som på den svenska sidan, antingen genom att priserna på kommersiella fastigheter faller eller genom att hyrorna stiger. I vilket fall letar företaget efter fler förvärv.

— Den fallande danska kronan har inte påverkat oss alls hittills, eftersom vi har valutasäkrat våra tidigare köp, säger Anders Jarl till Rapidus.

Den andra stora svenska aktören i Danmark är Norrporten, som sitter på 109.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Även här har man valutasäkrat sina köp och ser inga problem med den svaga danska kronan, och tror till och med att den kan vara gynnsam för branschen.

— Den indirekta effekten är ju att konkurrenskraften för dansk ekonomi ökar med en svagare krona, säger Bo Henriksson, Norrportens affärschef för utlandet.

Sedan början av året hör även Balder till de större svenska aktörerna, då man köpte bostadsfastigheter i Østerbro till ett värde av 1,3 miljarder kronor. Säljare var konkursade Amagerbanken. Idag har företaget 60.000 kvadratmeter i Danmark.

Malmöbaserade Briggen, med 47.000 kvadratmeter i Köpenhamn, menar att valutaförändringarna inte har någon inverkan på hur företaget investerar.

— Fördelen med att investera i Köpenhamn är att det är en stor marknad. Där finns en större möjlighet att växa utifrån den tillväxtstrategi vi har. Vi tror att det är ett bra tillfälle att gå in i Köpenhamn nu. Sedan får vi se var priserna är på väg, säger vd Gunnar Östenson.

Sören Billing

Ekonomin går knackigt och den danska kronan är svagare än på mycket länge. Men för de svenska fastighetsbolag som redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]


  • Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

  • Doxa säljer hälften av Karlastaden

    Fastighetsbolaget Doxa, med Malmöprofilen Greg Dingizian som huvudägare, säljer hälften av Karlastaden, den planerade nya stadsdelen i Göteborg. Priset är 1 miljard kronor. Affären sker mindre än ett år efter att byggrätterna köptes.

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

  • Många projekt i Wihlborgs klimatarbete

    Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.

  • Wihlborgs gör rekord

    Fastighetsbolaget Wihlborgs tuffar på bra, mitt i den oroliga fastighetsmarknaden.

  • Tisdagens rapporter

    Inwido möter en tuffare marknad Den Malmöbaserade fönstertillverkaren Inwido startade året med att ”möta en tuffare marknad”, enligt rapporten för […]

  • Nybyggandet kan bromsas

    Wihlborgs har flera stora nybyggen på gång i västra Skåne, däribland ett par av bolagets största kontorsbyggen hittills. Men de […]

  • Tunga hyreshöjningar för kontor

    Årsskiftet medförde en kraftigare höjning av kontorshyrorna än på många år. Trots det är efterfrågan på kontorslokaler fortsatt stark, även […]

  • Börshuset kan byggas om till hotell

    Malmös gamla börshus på Skeppsbron, där det i dag är kontorslokaler, står inför en renovering. Ett alternativ som fastighetsägaren Wihlborgs […]

  • Skåningar på nya jobb

    Jessica Fischer blir ny Öresundsansvarig på rekryteringsfirman Hammer & Hanborg. Hon kommer närmast från Grit Academy och har även arbetat […]