tisdag 9 juli 2024

inloggad som

Svenska fastighetsbolag jagar nya uppköp i Köpenhamn

Ekonomin går knackigt och den danska kronan är svagare än på mycket länge. Men för de svenska fastighetsbolag som redan investerat miljardbelopp i Köpenhamn har aptiten bara ökat. 

Finanskrisen har inneburit lägre fastighetspriser på den danska sidan Sundet. Sedan toppen 2007 har bostadspriserna minskat med 25 procent. Kontorslokaler har däremot stigit något i pris de senaste åren och stabiliserat sig på en nivå 10 procent under den tidigare toppnoteringen.

Samtidigt har den danska kronan försvagats kraftigt i förhållande till den svenska. I mars 2009 kostade en dansk krona 1,56 svenska kronor. I dag har växelkursen fallit till 1,13.

Allt detta har eldat på intresset hos svenska fastighetsbolag för att göra affärer på andra sidan Sundet.

En av de stora svenska aktörerna i den danska huvudstaden är Wihlborgs, som i dag har 126.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta i Storköpenhamn. Inom fem till tio år siktar bolaget på att ha 500.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta i huvudstadsområdet, att jämföra med dagens 600.000 kvadratmeter i Malmö.

De närmsta åren tror vd Anders Jarl att avkastningen stiger på danska marknaden till samma nivå som på den svenska sidan, antingen genom att priserna på kommersiella fastigheter faller eller genom att hyrorna stiger. I vilket fall letar företaget efter fler förvärv.

— Den fallande danska kronan har inte påverkat oss alls hittills, eftersom vi har valutasäkrat våra tidigare köp, säger Anders Jarl till Rapidus.

Den andra stora svenska aktören i Danmark är Norrporten, som sitter på 109.000 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Även här har man valutasäkrat sina köp och ser inga problem med den svaga danska kronan, och tror till och med att den kan vara gynnsam för branschen.

— Den indirekta effekten är ju att konkurrenskraften för dansk ekonomi ökar med en svagare krona, säger Bo Henriksson, Norrportens affärschef för utlandet.

Sedan början av året hör även Balder till de större svenska aktörerna, då man köpte bostadsfastigheter i Østerbro till ett värde av 1,3 miljarder kronor. Säljare var konkursade Amagerbanken. Idag har företaget 60.000 kvadratmeter i Danmark.

Malmöbaserade Briggen, med 47.000 kvadratmeter i Köpenhamn, menar att valutaförändringarna inte har någon inverkan på hur företaget investerar.

— Fördelen med att investera i Köpenhamn är att det är en stor marknad. Där finns en större möjlighet att växa utifrån den tillväxtstrategi vi har. Vi tror att det är ett bra tillfälle att gå in i Köpenhamn nu. Sedan får vi se var priserna är på väg, säger vd Gunnar Östenson.

Sören Billing

Ekonomin går knackigt och den danska kronan är svagare än på mycket länge. Men för de svenska fastighetsbolag som redan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Greg ber om mer pengar

  Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

 • Snart invigs jätteladorna

  Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

 • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

 • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

  Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

 • Motgång för Greg och Percy

  Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

 • Danska arkitekter stänger i Malmö

  Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

 • Svenska arkitekter lider också

  Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

 • Utmanarna satsar sig ur fastighetskrisen

  Mitt i rådande kris för nybyggnadsmarknaden planerar fastighetsbolaget Easy Depot i Malmö för expansion och sätter igång ett nytt bygge.

 • “Räntesmällen är tagen nu”

  Fastighetsbolaget Trianons vd och huvudägare Olof Andersson satsar hårt efter ett tufft fjolår. I en riktad nyemission och via direktköp på börsen pumpar han upp sitt innehav med 35 Mkr.