torsdag 22 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tiden rinner ut för Max IV — en av två ljuskällor kan skrotas

Den spräckta kostnadskalkylen ser ut att få allvarliga konsekvenser för forskningsanläggningen Max IV i Lund. Projektledningen har bara några veckor på sig att skaka fram 90 miljoner kronor, annars måste en av två planerade lagringsringar för elektroner skrotas. Och ännu återstår frågetecken kring grundfinansieringen.

I sitt grundutförande består Max IV av en linjäraccelerator och två lagringsringar, där elektroner susar fram i nära ljusets hastighet och avger synkrotronljus. Ringarna opererar på två skiljda energinivåer, vilket ger olika våglängd för synkrotronljuset. Den större är på 3 gigaelektronvolt och den mindre på 1,5 gigaelektronvolt, vilket är jämförbart med det existerande Maxlab.

Under våren stod det klart att kostnadskalkylen på 1.134 miljoner kronor i dagens penningvärde inte skulle hålla. I början av augusti skickade projektgruppen därför en begäran om 232 miljoner i tilläggsfinansiering från de fyra finansiärerna Vetenskapsrådet, Vinnova, Region Skåne och Lunds universitet.

Och det är bråttom. Utan löften om minst 90 miljoner kronor inom 4-8 veckor måste planerna på den mindre av de två lagringsringarna skrotas helt, uppger Max IV:s nya chef Christoph Quitmann för Rapidus. Att vänta längre går inte eftersom beslutet att bygga eller inte bygga den mindre lagringsringen får stor påverkan på den övriga konstruktionsprocessen, då bland annat vissa upphandlingar måste göras om.

Även om den större lagringsringen blir anläggningens flaggskepp vore det ett hårt slag mot det vetenskapliga värdet av Max IV att slopa den mindre ringen, menar Christoph Quitmannn.

Christoph_Quitmann— Den mindre lagringsringen skulle få en briljans som är 100 gånger högre än den nuvarande på Maxlab. Det finns ingen liknande i hela världen, säger han till Rapidus.

Att stänga det existerande Maxlab i förtid skulle ge vissa besparingar, men inte tillräckliga för att rädda lagringsringen, där utrustning för 14 miljoner kronor redan upphandlats. Lunds universitet och projektledningen jobbar nu intensivt för att övertyga övriga finansiärer om att gå in med mer pengar. Inte minst Vetenskapsrådet, som stod för mer än hälften av kakan i den ursprungliga finansieringsplanen.

Men enligt generaldirektör Mille Millnert är det näst intill omöjligt att Vetenskapsrådet ska kunna ta något beslut om mer pengar vid sitt nästa styrelsemöte, som är den 25 september.

— Det handlar om betydande summor och vi har inga pengar reserverade. Detta är pengar som inte kan gå till andra forskningsprojekt. Vår ambition är att ta beslut så snabbt som möjligt, men det kan ta flera månader, säger han.

Även med den ursprungliga finansieringen har Max IV-ledningen stött på patrull. I fjol höstas kunde Rapidus avslöja att det krävs en lagändring för att Region Skåne ska kunna betala ut de 135 miljoner kronor som redan utlovats. I oktober skickades en hemställan om lagändring till finansdepartementet. Sedan dess har inget hänt.

— Ärendet är inkommit, men den politiska ledningen har inte tagit ställning till begäran, säger handläggaren Karin Gustafsson.

Erik Olausson

Den spräckta kostnadskalkylen ser ut att få allvarliga konsekvenser för forskningsanläggningen Max IV i Lund. Projektledningen har bara några veckor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.