onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Tiden rinner ut för Max IV — en av två ljuskällor kan skrotas

Den spräckta kostnadskalkylen ser ut att få allvarliga konsekvenser för forskningsanläggningen Max IV i Lund. Projektledningen har bara några veckor på sig att skaka fram 90 miljoner kronor, annars måste en av två planerade lagringsringar för elektroner skrotas. Och ännu återstår frågetecken kring grundfinansieringen.

I sitt grundutförande består Max IV av en linjäraccelerator och två lagringsringar, där elektroner susar fram i nära ljusets hastighet och avger synkrotronljus. Ringarna opererar på två skiljda energinivåer, vilket ger olika våglängd för synkrotronljuset. Den större är på 3 gigaelektronvolt och den mindre på 1,5 gigaelektronvolt, vilket är jämförbart med det existerande Maxlab.

Under våren stod det klart att kostnadskalkylen på 1.134 miljoner kronor i dagens penningvärde inte skulle hålla. I början av augusti skickade projektgruppen därför en begäran om 232 miljoner i tilläggsfinansiering från de fyra finansiärerna Vetenskapsrådet, Vinnova, Region Skåne och Lunds universitet.

Och det är bråttom. Utan löften om minst 90 miljoner kronor inom 4-8 veckor måste planerna på den mindre av de två lagringsringarna skrotas helt, uppger Max IV:s nya chef Christoph Quitmann för Rapidus. Att vänta längre går inte eftersom beslutet att bygga eller inte bygga den mindre lagringsringen får stor påverkan på den övriga konstruktionsprocessen, då bland annat vissa upphandlingar måste göras om.

Även om den större lagringsringen blir anläggningens flaggskepp vore det ett hårt slag mot det vetenskapliga värdet av Max IV att slopa den mindre ringen, menar Christoph Quitmannn.

Christoph_Quitmann— Den mindre lagringsringen skulle få en briljans som är 100 gånger högre än den nuvarande på Maxlab. Det finns ingen liknande i hela världen, säger han till Rapidus.

Att stänga det existerande Maxlab i förtid skulle ge vissa besparingar, men inte tillräckliga för att rädda lagringsringen, där utrustning för 14 miljoner kronor redan upphandlats. Lunds universitet och projektledningen jobbar nu intensivt för att övertyga övriga finansiärer om att gå in med mer pengar. Inte minst Vetenskapsrådet, som stod för mer än hälften av kakan i den ursprungliga finansieringsplanen.

Men enligt generaldirektör Mille Millnert är det näst intill omöjligt att Vetenskapsrådet ska kunna ta något beslut om mer pengar vid sitt nästa styrelsemöte, som är den 25 september.

— Det handlar om betydande summor och vi har inga pengar reserverade. Detta är pengar som inte kan gå till andra forskningsprojekt. Vår ambition är att ta beslut så snabbt som möjligt, men det kan ta flera månader, säger han.

Även med den ursprungliga finansieringen har Max IV-ledningen stött på patrull. I fjol höstas kunde Rapidus avslöja att det krävs en lagändring för att Region Skåne ska kunna betala ut de 135 miljoner kronor som redan utlovats. I oktober skickades en hemställan om lagändring till finansdepartementet. Sedan dess har inget hänt.

— Ärendet är inkommit, men den politiska ledningen har inte tagit ställning till begäran, säger handläggaren Karin Gustafsson.

Erik Olausson

Den spräckta kostnadskalkylen ser ut att få allvarliga konsekvenser för forskningsanläggningen Max IV i Lund. Projektledningen har bara några veckor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.