söndag 24 november 2024

inloggad som

Skånsk gränshandel rider på danska skattehöjningar

|  
|  

Medan konsumtionen står och stampar i Danmark kan skånska butiker, verkstäder och andra inom servicenäringen glädja sig åt ett uppsving av danska kunder. Bland annat efter att den danska regeringen infört nya socker- och fettavgifter.

Enligt en undersökning som Interresearch genomfört åt fackföreningen Business Danmark kommer 30 procent av de köpenhamnare som gränshandlar i Sverige och Tyskland att öka konsumtionen i år som en direkt följd av stigande skatter på hemmaplan.

Den ökande gränshandeln handlar inte bara om kött, godis och läsk. Parallellt med skattehöjningarna har utländsk servicenäring blivit mer attraktiv för danskarna.

Tolv procent av köpenhamnarna ordnar idag sina bilreparationer i Sverige. Elva procent ser till att laga tänder i Skåne, medan sju procent köper glasögon på andra sidan Sundet.

Enligt siffror från Konkurrencestyrelsen är bilreparationer 20 procent dyrare och fordonsservice 50 procent dyrare i Danmark än i Sverige och Tyskland. Enligt konsumentsajten avmintand.dk går det att spara 20 procent på tandlagningar och implantat hos tandläkare i Sverige, jämfört med Danmark. Glasögon är 40 procent dyrare i Danmark.

På Business Danmark är man nu orolig för att regeringen biter sig själv i svansen.

— Det kan mycket väl visa sig att intäktstappet i form av mindre moms och skatt blir större än de intäkter som politikerna förväntar sig att få från avgiftshöjningarna. Fett- och sockeravgifter har visat sig ha en direkt påverkan på vårt beteende. Folk är beredda att köra långt för att handla i grannlandet. Det kommer att betyda en fallande omsättning i Danmark, säger Leif Nielsen, avdelningschef för Business Danmark i Köpenhamn.

Undersökningen gjordes bland 1.089 gränshandlande danskar på Själland och södra Jylland. Business Danmark organiserar personal inom försäljning, marknadsföring och rådgivning. 

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Medan konsumtionen står och stampar i Danmark kan skånska butiker, verkstäder och andra inom servicenäringen glädja sig åt ett uppsving […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.