lördag 5 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Neuer Markt som skabt for danskere og svenskere

Af Tomas Lundin

To hændelser der ligner én tanke.

I sidste uge kom meddelelsen om, at det svenskstiftede og nu Londonbaserede Letsbuyit.com noteres på vækstbørsen Neuer Markt i Frankfurt. Hverken børsen i Stockholm, London eller Nasdaq kom på tale.

Og så fusionen mellem Europas to største aktiebørser – London og Frankfurt – som blev en realitet i forgårs. Resultatet af denne fusion er, at handlen med hurtigtvoksende teknologivirksomheder bliver koncentreret til Frankfurt. Den gamle økonomis kæmper flytter til London.

Har det nogen betydning?

Absolut. Al respekt for ”business angels” og risikovillige investorer, men de kan ikke erstatte en børsnotering. Aktier i egen virksomhed er den nye tids hårde valuta, som anvendes til at opkøbe virksomheder og finansiere ekspansioner.

Hvorfor så Neuer Markt? For Øresundsvirksomheder burde vel både København og Stockholm være mere oplagte.

Vi kan lige så godt slå det fast én gang for alle: Neuer Markt er i dag Europas største og mest likvide vækstbørs med 230 noterede selskaber (der kommer 20 nye hver måned) og en samlet børsværdi på knap 200 milliarder Euro. Efter fusionen med London og det planlagte samarbejde med Nasdaq vil Frankfurt stå for mere end 80 procent af handlen med hurtigtvoksende virksomheder i Europa.

På kurslisten optræder hollandske, østrigske, schweiziske, israelske og flere amerikanske spydspidsfirmaer. Men ikke et eneste dansk eller svensk firma. Og det til trods for at næsten hver tiende virksomhed på Neuer Markt beskæftiger sig med ”Øresundsspecialiteter” som bioteknik og medicoteknik.

Hvorfor dette fravær? En venlig tolkning ville være, at vækst- og integrationsprojektet Øresund lægger beslag på alle ressourcer.

En mere realistisk udlægning er, at der findes en kulturel distance til alt, hvad der er tysk. Gerne Nasdaq og London, men ikke Frankfurt, selv om Neuer Markt faktisk er som skabt for svenske og danske hurtigvoksere.

Den mest ildevarslende forklaring er, at Øresundsvirksomhederne endnu ikke er smittet af Europafeberen, som raser i kølvandet på den fælles europæiske valuta. Og her mener jeg den feber, som i dag får selv det mindste garagefirma på kontinentet til at tænke paneuropæisk: én valuta, ét marked – og én børs.

Af Tomas Lundin To hændelser der ligner én tanke. I sidste uge kom meddelelsen om, at det svenskstiftede og nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Broloppet drar in miljoner till idrotten

    På söndag går startskottet till Broloppet. Startplatserna är slutsålda och det innebär miljoner till föreningsidrotten på båda sidor sundet. Rapidus har tagit reda på Broloppets ekonomi.

  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket ”Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, ”kinesiska Volvo”.