söndag 8 september 2024

inloggad som

Sydsvensk Entreprenörfond ny investerare i MagComp

LTH-avknoppningen MagComp i Eslöv har redan Sandvik och Dynapac i kundlistan och Volvo Technology Transfer som tung storägare. Nu går även Sydsvensk Entreprenörfond in med pengar då MagComp tar in sammanlagt 20 miljoner kronor i riskkapital och tillväxtlån.

Redan i höstas, då MagComp beviljades 9,1 miljoner kronor i tillväxtlån från Energimyndigheten, sades att de tidigare ägarna skulle skjuta till lika mycket. Rapidus kan i dag berätta att det även tillkommit nya investerare. Av de 10,6 miljoner kronorna som MagComp fyllt kassan med står Sydsvensk Entreprenörfond för 2 miljoner.

MagComps formgjutna elektromagnetiska komponenter används i dag främst för induktionsuppvärmning i processindustrin. Med pengarna på plats ska bolaget skala upp utveckling och produktion av nästa affärsområde: induktorer till elektriska filter som används för att rensa bort spänningstoppar och andra störningar vid elproduktion från exempelvis vind- och solkraftverk.

— Det börjar också bli vanligare med system som återför bromsenergi från exempelvis hissar till elnätet, då behöver man också ett sådant här filter, säger MagComps VD Fredrik Krantz.

Bolagets metod bygger på att gjuta en blandning av metallpulver och bindemedel under stark rotation så att metallpulvret packas samman. Det ökar förmågan att leda magnetfält vilket enligt Fredrik Krantz gör induktorerna energieffektivare, tystare och billigare än dagens system.

Med en färsk nyanställning sysselsätter MagComp i dag elva personer. Under året ska minst fyra ytterligare rekryteras. I dag sköter bolaget självt all utveckling och produktion vid fabriken i Eslöv men framöver kan det bli aktuellt att anlita underleverantörer.

Huvuddelen av emissionen står Volvo Technology Transfer för. Ny ägare är förutom Sydsvensk Entreprenörfond även Nicolas Hassbjer, grundare av hård- och mjukvarutillverkaren HMS i Halmstad samt styrelseledamot i Anoto.

2010 omsatte MagComp 3,8 miljoner kronor med ett resultat på -6,3 miljoner. Enligt Fredrik Krantz har omsättningen ökat under 2011 även om resultatet fortfarande är negativt.

Erik Olausson

LTH-avknoppningen MagComp i Eslöv har redan Sandvik och Dynapac i kundlistan och Volvo Technology Transfer som tung storägare. Nu går […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.


  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Tillfällig avkylning i het bransch

    HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.