torsdag 23 maj 2024

inloggad som

Sydsvensk Entreprenörfond ny investerare i MagComp

LTH-avknoppningen MagComp i Eslöv har redan Sandvik och Dynapac i kundlistan och Volvo Technology Transfer som tung storägare. Nu går även Sydsvensk Entreprenörfond in med pengar då MagComp tar in sammanlagt 20 miljoner kronor i riskkapital och tillväxtlån.

Redan i höstas, då MagComp beviljades 9,1 miljoner kronor i tillväxtlån från Energimyndigheten, sades att de tidigare ägarna skulle skjuta till lika mycket. Rapidus kan i dag berätta att det även tillkommit nya investerare. Av de 10,6 miljoner kronorna som MagComp fyllt kassan med står Sydsvensk Entreprenörfond för 2 miljoner.

MagComps formgjutna elektromagnetiska komponenter används i dag främst för induktionsuppvärmning i processindustrin. Med pengarna på plats ska bolaget skala upp utveckling och produktion av nästa affärsområde: induktorer till elektriska filter som används för att rensa bort spänningstoppar och andra störningar vid elproduktion från exempelvis vind- och solkraftverk.

— Det börjar också bli vanligare med system som återför bromsenergi från exempelvis hissar till elnätet, då behöver man också ett sådant här filter, säger MagComps VD Fredrik Krantz.

Bolagets metod bygger på att gjuta en blandning av metallpulver och bindemedel under stark rotation så att metallpulvret packas samman. Det ökar förmågan att leda magnetfält vilket enligt Fredrik Krantz gör induktorerna energieffektivare, tystare och billigare än dagens system.

Med en färsk nyanställning sysselsätter MagComp i dag elva personer. Under året ska minst fyra ytterligare rekryteras. I dag sköter bolaget självt all utveckling och produktion vid fabriken i Eslöv men framöver kan det bli aktuellt att anlita underleverantörer.

Huvuddelen av emissionen står Volvo Technology Transfer för. Ny ägare är förutom Sydsvensk Entreprenörfond även Nicolas Hassbjer, grundare av hård- och mjukvarutillverkaren HMS i Halmstad samt styrelseledamot i Anoto.

2010 omsatte MagComp 3,8 miljoner kronor med ett resultat på -6,3 miljoner. Enligt Fredrik Krantz har omsättningen ökat under 2011 även om resultatet fortfarande är negativt.

Erik Olausson

LTH-avknoppningen MagComp i Eslöv har redan Sandvik och Dynapac i kundlistan och Volvo Technology Transfer som tung storägare. Nu går […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Skånska startups till final i Stockholm

  För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

 • Fler blommor i skånska vägkanter

  Projektet Hela Sverige Blommar, organiserat av den anrika organisationen Hushållssällskapet, ska odla fler blommor än någonsin i Skåne. En trio skånska banker är de senaste att ansluta sig till projektet.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.