söndag 24 november 2024

inloggad som

Fördel Danmark när dubbelmoms slår mot appbolagen

Danmark seglar upp som ett attraktivt alternativ när Skatteverket nu tvingar svenska Iphone- och Ipadutvecklare att betala dubbel moms på de mobilappar som säljs på marknadsplatsen App Store.

Knäckfrågan är om det är apputvecklaren eller Apple som i skatteteknisk mening är säljare. Innan Apple ger svenska utvecklare betalt betalar företaget automatiskt in moms till Luxemburgs skattemyndigheter och drar av sin egen provision på 30 procent. Därefter förväntar sig Skatteverket att utvecklingsbolaget själv betalar in svensk moms på 25 procent. Något motsvarande krav har inte danska myndigheter.

— Danska approducenter betalar enbart de 15 procent som myndigheter i Luxemburg tar ut, och ingenting mer. Men 1 januari 2015 införs en ny EU-regel som gör att framtiden kommer att bli som de svenska myndigheterna vill, det vill säga att enbart lokal, dansk eller svensk, moms betalas, säger Lone Lau Jensen, skatterådgivare på danska Skatteministeriet.

I våras fick Stardoll, en svensk webbplats för virtuella klippdockor, besked om att bolaget slipper dubbel moms. Skatteverket menar dock att undantaget inte går att tillämpa på apputvecklare, men lovade samtidigt att ingen skulle drabbas före 1 oktober. Utvecklarna hoppades på att det därmed skulle komma nya regeltolkningar, men så har det inte blivit.

Bland de skånska apputveklare som Rapidus talat med är frustrationen stor. Även om de går bra bra i dag har frågan om att flytta utomlands väckts hos bolag som Illusion Labs och Simogo, grundat av två tidigare anställda på SouthEnd Interactive.

— Vi har tittat på att registrera bolag på andra ställen, men har än så länge avvaktat eftersom det kan skapa kostnader på annat håll, säger Magnus Gardebäck, delgrundare av Simogo.

Problematiken gäller främst appar till Iphone och Ipad, på Android Market kan tillverkaren själv välja att tillämpa svensk momssats direkt.

Anders Frick

Danmark seglar upp som ett attraktivt alternativ när Skatteverket nu tvingar svenska Iphone- och Ipadutvecklare att betala dubbel moms på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.