lördag 27 april 2024

inloggad som

Fördel Danmark när dubbelmoms slår mot appbolagen

Danmark seglar upp som ett attraktivt alternativ när Skatteverket nu tvingar svenska Iphone- och Ipadutvecklare att betala dubbel moms på de mobilappar som säljs på marknadsplatsen App Store.

Knäckfrågan är om det är apputvecklaren eller Apple som i skatteteknisk mening är säljare. Innan Apple ger svenska utvecklare betalt betalar företaget automatiskt in moms till Luxemburgs skattemyndigheter och drar av sin egen provision på 30 procent. Därefter förväntar sig Skatteverket att utvecklingsbolaget själv betalar in svensk moms på 25 procent. Något motsvarande krav har inte danska myndigheter.

— Danska approducenter betalar enbart de 15 procent som myndigheter i Luxemburg tar ut, och ingenting mer. Men 1 januari 2015 införs en ny EU-regel som gör att framtiden kommer att bli som de svenska myndigheterna vill, det vill säga att enbart lokal, dansk eller svensk, moms betalas, säger Lone Lau Jensen, skatterådgivare på danska Skatteministeriet.

I våras fick Stardoll, en svensk webbplats för virtuella klippdockor, besked om att bolaget slipper dubbel moms. Skatteverket menar dock att undantaget inte går att tillämpa på apputvecklare, men lovade samtidigt att ingen skulle drabbas före 1 oktober. Utvecklarna hoppades på att det därmed skulle komma nya regeltolkningar, men så har det inte blivit.

Bland de skånska apputveklare som Rapidus talat med är frustrationen stor. Även om de går bra bra i dag har frågan om att flytta utomlands väckts hos bolag som Illusion Labs och Simogo, grundat av två tidigare anställda på SouthEnd Interactive.

— Vi har tittat på att registrera bolag på andra ställen, men har än så länge avvaktat eftersom det kan skapa kostnader på annat håll, säger Magnus Gardebäck, delgrundare av Simogo.

Problematiken gäller främst appar till Iphone och Ipad, på Android Market kan tillverkaren själv välja att tillämpa svensk momssats direkt.

Anders Frick

Danmark seglar upp som ett attraktivt alternativ när Skatteverket nu tvingar svenska Iphone- och Ipadutvecklare att betala dubbel moms på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.