lördag 5 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nasdaq-bolag köper buggfix från Ideon

Att sopa upp efter andras missar kan bli en affärsidé i sig. Lundabaserade Verifyter med bara 18 månader på nacken har redan kontrakt med Nasdaq-noterade Synopsys och för diskussioner med två svenska telekombolag. Bakom jättarnas intresse ligger mjukvara som automatiskt analyserar och sorterar buggarna i utvecklarnas programkod.

I takt med att komplexiteten ökar på allt från mobiltelefoner till instrumentbrädor i bilar ökar också mängden möjliga buggar i den mjukvara som får dem att pejla närmaste basstation eller beräkna avståndet till nästa tankning. En stor del av mjukvaran provkörs i dag med automatiska tester, men diagnosen av de fel som dyker upp görs ofta manuellt. Verifyters teknik bygger på att samköra testprocessen med versionshanteringssystemet för att se i vilken version av mjukvaran felet dök upp första gången och vem som då stod för koden.

— I dag får du ofta gå på magkänsla för att hitta den person som kan rätta till felet. Det gör att det kan gå veckor att fixa, säger Daniel Hansson.

Han har ett långt förflutet från telekombranschen och drog igång Verifyter som ett hobbyprojekt då han arbetade som projektledare på ST-Ericsson.

Sedan början på 2010 satsar han fullt på företaget, som nu har ytterligare en anställda på väg in. Verifyter sitter på Ideon Innovation och är självfinansierat sedan starten, delvis tack vare ett treårskontrakt med amerikanska Synopsys. Det Silicon Valley-baserade bolaget är specialiserat på mjukvaruverktyg för utveckling av integrerade kretsar och sysselsätter runt 6.700 anställda världen över med en omsättning på 1,4 miljarder dollar.

Under hösten siktar Verifyter på att plocka in runt en miljon kronor från regionala affärsänglar, men det är mest som en buffert, menar Daniel Hansson.

— Två stora telekombolag utvärderar vår teknik just nu och vi hoppas ha fått åtminstone en av dem som kund innan året är slut. Det räcker för att gå runt och sedan anställa ytterligare en person 2012, säger han.

Erik Olausson

Att sopa upp efter andras missar kan bli en affärsidé i sig. Lundabaserade Verifyter med bara 18 månader på nacken […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.