tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Nasdaq-bolag köper buggfix från Ideon

Att sopa upp efter andras missar kan bli en affärsidé i sig. Lundabaserade Verifyter med bara 18 månader på nacken har redan kontrakt med Nasdaq-noterade Synopsys och för diskussioner med två svenska telekombolag. Bakom jättarnas intresse ligger mjukvara som automatiskt analyserar och sorterar buggarna i utvecklarnas programkod.

I takt med att komplexiteten ökar på allt från mobiltelefoner till instrumentbrädor i bilar ökar också mängden möjliga buggar i den mjukvara som får dem att pejla närmaste basstation eller beräkna avståndet till nästa tankning. En stor del av mjukvaran provkörs i dag med automatiska tester, men diagnosen av de fel som dyker upp görs ofta manuellt. Verifyters teknik bygger på att samköra testprocessen med versionshanteringssystemet för att se i vilken version av mjukvaran felet dök upp första gången och vem som då stod för koden.

— I dag får du ofta gå på magkänsla för att hitta den person som kan rätta till felet. Det gör att det kan gå veckor att fixa, säger Daniel Hansson.

Han har ett långt förflutet från telekombranschen och drog igång Verifyter som ett hobbyprojekt då han arbetade som projektledare på ST-Ericsson.

Sedan början på 2010 satsar han fullt på företaget, som nu har ytterligare en anställda på väg in. Verifyter sitter på Ideon Innovation och är självfinansierat sedan starten, delvis tack vare ett treårskontrakt med amerikanska Synopsys. Det Silicon Valley-baserade bolaget är specialiserat på mjukvaruverktyg för utveckling av integrerade kretsar och sysselsätter runt 6.700 anställda världen över med en omsättning på 1,4 miljarder dollar.

Under hösten siktar Verifyter på att plocka in runt en miljon kronor från regionala affärsänglar, men det är mest som en buffert, menar Daniel Hansson.

— Två stora telekombolag utvärderar vår teknik just nu och vi hoppas ha fått åtminstone en av dem som kund innan året är slut. Det räcker för att gå runt och sedan anställa ytterligare en person 2012, säger han.

Erik Olausson

Att sopa upp efter andras missar kan bli en affärsidé i sig. Lundabaserade Verifyter med bara 18 månader på nacken […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.