söndag 25 februari 2024

inloggad som

Nasdaq-bolag köper buggfix från Ideon

Att sopa upp efter andras missar kan bli en affärsidé i sig. Lundabaserade Verifyter med bara 18 månader på nacken har redan kontrakt med Nasdaq-noterade Synopsys och för diskussioner med två svenska telekombolag. Bakom jättarnas intresse ligger mjukvara som automatiskt analyserar och sorterar buggarna i utvecklarnas programkod.

I takt med att komplexiteten ökar på allt från mobiltelefoner till instrumentbrädor i bilar ökar också mängden möjliga buggar i den mjukvara som får dem att pejla närmaste basstation eller beräkna avståndet till nästa tankning. En stor del av mjukvaran provkörs i dag med automatiska tester, men diagnosen av de fel som dyker upp görs ofta manuellt. Verifyters teknik bygger på att samköra testprocessen med versionshanteringssystemet för att se i vilken version av mjukvaran felet dök upp första gången och vem som då stod för koden.

— I dag får du ofta gå på magkänsla för att hitta den person som kan rätta till felet. Det gör att det kan gå veckor att fixa, säger Daniel Hansson.

Han har ett långt förflutet från telekombranschen och drog igång Verifyter som ett hobbyprojekt då han arbetade som projektledare på ST-Ericsson.

Sedan början på 2010 satsar han fullt på företaget, som nu har ytterligare en anställda på väg in. Verifyter sitter på Ideon Innovation och är självfinansierat sedan starten, delvis tack vare ett treårskontrakt med amerikanska Synopsys. Det Silicon Valley-baserade bolaget är specialiserat på mjukvaruverktyg för utveckling av integrerade kretsar och sysselsätter runt 6.700 anställda världen över med en omsättning på 1,4 miljarder dollar.

Under hösten siktar Verifyter på att plocka in runt en miljon kronor från regionala affärsänglar, men det är mest som en buffert, menar Daniel Hansson.

— Två stora telekombolag utvärderar vår teknik just nu och vi hoppas ha fått åtminstone en av dem som kund innan året är slut. Det räcker för att gå runt och sedan anställa ytterligare en person 2012, säger han.

Erik Olausson

Att sopa upp efter andras missar kan bli en affärsidé i sig. Lundabaserade Verifyter med bara 18 månader på nacken […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.