onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

CytoTracks cellräknare börjar säljas trots uteblivet kapital

Forskningsbolaget CytoTrack i Lyngby norr om Köpenhamn har gått på sparlåga sedan 2008 då en större kapitalresning misslyckades. Trots att bolaget ännu inte fått in någon ny investering har ledningen nu dragit igång marknadsföringen av CytoTracks cellräkningsinstrument.

Den första versionen ska användas för att finna tumörceller som cirkulerar i blodet hos cancerpatienter. Redan ett mycket litet antal celler kan tyda på att patienten inte reagerar som tänkt på en cellgiftsbehandling.

— Vi kände att forskningsmarknaden var mogen för ett instrument som vårt. Cirkulerande tumörceller har hamnat mycket mer i fokus de senaste åren, det har hållits flera stora forskningskonferenser enbart kring det, säger VD Tom Hede Markussen.

I dag går tumörcellerna inte att upptäcka förrän efter flera månader. CytoTracks teknik ska göra det möjligt att se effekten redan efter några veckor. Instrumentet är dock inte godkänt för användning inom vården ännu, utan bara för forskningsändamål. Bolaget är i dialog med flera större företag inom cancerdiagnostik kring framtida licensavtal eller försäljning. Marknadsföringen av instrumentet har pågått i knappt fyra månader och Tom Hede Markussen vill ännu inte säga något om försäljningsresultatet.

CytoTracks kostnader betalas i praktiken av moderbolaget 2C, den ingenjörsfirma som äger företaget tillsammans med Seed Capital Denmark och grundarna Christian Caspersen, Lars Ulrik Nielsen och Tom Hede Markussen. 2C har 20 anställda, varav ungefär 4 arbetar på CytoTrack.

Lisa Kirsebom

Forskningsbolaget CytoTrack i Lyngby norr om Köpenhamn har gått på sparlåga sedan 2008 då en större kapitalresning misslyckades. Trots att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.

  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.

  • Paindrainer stänger fördröjd runda

    Lundabolaget Paindrainer har kommit i mål med en nyemission som varit på gång sedan 2023. Rundan leddes av av två nya ankarinvesterare och nu ska den ökade USA-satsningen bli verklighet.

  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.