torsdag 28 mars 2024

inloggad som

CytoTracks cellräknare börjar säljas trots uteblivet kapital

Forskningsbolaget CytoTrack i Lyngby norr om Köpenhamn har gått på sparlåga sedan 2008 då en större kapitalresning misslyckades. Trots att bolaget ännu inte fått in någon ny investering har ledningen nu dragit igång marknadsföringen av CytoTracks cellräkningsinstrument.

Den första versionen ska användas för att finna tumörceller som cirkulerar i blodet hos cancerpatienter. Redan ett mycket litet antal celler kan tyda på att patienten inte reagerar som tänkt på en cellgiftsbehandling.

— Vi kände att forskningsmarknaden var mogen för ett instrument som vårt. Cirkulerande tumörceller har hamnat mycket mer i fokus de senaste åren, det har hållits flera stora forskningskonferenser enbart kring det, säger VD Tom Hede Markussen.

I dag går tumörcellerna inte att upptäcka förrän efter flera månader. CytoTracks teknik ska göra det möjligt att se effekten redan efter några veckor. Instrumentet är dock inte godkänt för användning inom vården ännu, utan bara för forskningsändamål. Bolaget är i dialog med flera större företag inom cancerdiagnostik kring framtida licensavtal eller försäljning. Marknadsföringen av instrumentet har pågått i knappt fyra månader och Tom Hede Markussen vill ännu inte säga något om försäljningsresultatet.

CytoTracks kostnader betalas i praktiken av moderbolaget 2C, den ingenjörsfirma som äger företaget tillsammans med Seed Capital Denmark och grundarna Christian Caspersen, Lars Ulrik Nielsen och Tom Hede Markussen. 2C har 20 anställda, varav ungefär 4 arbetar på CytoTrack.

Lisa Kirsebom

Forskningsbolaget CytoTrack i Lyngby norr om Köpenhamn har gått på sparlåga sedan 2008 då en större kapitalresning misslyckades. Trots att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]