söndag 24 november 2024

inloggad som

Lundabolag utvecklar tsunamivarning för mobilen

Det globala resandet ökar och med det exponeringen för faror utomlands. Ett patentsökt mobilbaserat varningssystem finansierat av BoneSupport-grundaren Lars Lidgren ska minska riskerna för affärsresenärer och turister. Flera storbolag är med när tjänsten lanseras i sommar.

Lundabaserade Global Warning Systems (GWS) teknik bygger främst på ett sms-system där kunderna får allmän säkerhetsinformation när de anländer till en destination och varningar vid naturkatastrofer eller andra händelser som kan påverka deras säkerhet.

Informationen samlas in från nationella myndigheter och globala organisationer. Därefter bearbetas den i en larmcentral och av ett internationellt kontaktnät av experter innan den når användaren. Potentiella kunder är exempelvis försäkringsbolag som bakar in tjänsten i reseförsäkringen.

— Tjänsten är framförallt intressant att exportera från Sverige då trovärdighet gällande information är ett av de få konkurrensområden där vi kan hävda oss internationellt, säger VD Andreas Rodman.

Han var medgrundare i nedlagda Mitrionics och Bokks, som förvärvades av MultiQ 2007. De senaste två åren har han lett utvecklingen av GWS. Ursprungstanken till företagen kom när professor Lars Lidgren, under en resa med svenska vetenskapsrådet, kom i kontakt med det första utbrottet av SARS i Kina. De lokala myndigheterna förnekade utbrottet av den nya sjukdomen, men informationen fanns ändå tillgänglig på nätet och det väckte Lidgrens intresse.

Liknande tjänster finns men då inriktade mot högre chefer i multinationella företag. I GWS fall rör det sig om en volymprodukt riktad till vanliga resenärer.

— Eftersom det handlar om stora företag som ska lansera en helt ny tjänst kommer det initialt att ske i en mindre testskala, men målsättningen är att snart skala upp, säger Andreas Rodman.

Största delen av verksamheten i sköts i dag på konsultbasis i företaget. Huvudägare är Lars Lidgren men planer finns på att ta in en extern ägare under året. Den liggande planen spår en omsättning på över 100 miljoner kronor inom fem år.

Joel Lyth

Det globala resandet ökar och med det exponeringen för faror utomlands. Ett patentsökt mobilbaserat varningssystem finansierat av BoneSupport-grundaren Lars Lidgren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.