torsdag 25 april 2024

inloggad som

Lundabolag utvecklar tsunamivarning för mobilen

Det globala resandet ökar och med det exponeringen för faror utomlands. Ett patentsökt mobilbaserat varningssystem finansierat av BoneSupport-grundaren Lars Lidgren ska minska riskerna för affärsresenärer och turister. Flera storbolag är med när tjänsten lanseras i sommar.

Lundabaserade Global Warning Systems (GWS) teknik bygger främst på ett sms-system där kunderna får allmän säkerhetsinformation när de anländer till en destination och varningar vid naturkatastrofer eller andra händelser som kan påverka deras säkerhet.

Informationen samlas in från nationella myndigheter och globala organisationer. Därefter bearbetas den i en larmcentral och av ett internationellt kontaktnät av experter innan den når användaren. Potentiella kunder är exempelvis försäkringsbolag som bakar in tjänsten i reseförsäkringen.

— Tjänsten är framförallt intressant att exportera från Sverige då trovärdighet gällande information är ett av de få konkurrensområden där vi kan hävda oss internationellt, säger VD Andreas Rodman.

Han var medgrundare i nedlagda Mitrionics och Bokks, som förvärvades av MultiQ 2007. De senaste två åren har han lett utvecklingen av GWS. Ursprungstanken till företagen kom när professor Lars Lidgren, under en resa med svenska vetenskapsrådet, kom i kontakt med det första utbrottet av SARS i Kina. De lokala myndigheterna förnekade utbrottet av den nya sjukdomen, men informationen fanns ändå tillgänglig på nätet och det väckte Lidgrens intresse.

Liknande tjänster finns men då inriktade mot högre chefer i multinationella företag. I GWS fall rör det sig om en volymprodukt riktad till vanliga resenärer.

— Eftersom det handlar om stora företag som ska lansera en helt ny tjänst kommer det initialt att ske i en mindre testskala, men målsättningen är att snart skala upp, säger Andreas Rodman.

Största delen av verksamheten i sköts i dag på konsultbasis i företaget. Huvudägare är Lars Lidgren men planer finns på att ta in en extern ägare under året. Den liggande planen spår en omsättning på över 100 miljoner kronor inom fem år.

Joel Lyth

Det globala resandet ökar och med det exponeringen för faror utomlands. Ett patentsökt mobilbaserat varningssystem finansierat av BoneSupport-grundaren Lars Lidgren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.