söndag 24 november 2024

inloggad som

CarpoNovum på kapitaljakt med ny styrelse

Medicinteknikföretaget CarpoNovum i Lund ökar tempot med ny styrelse och fler aktiva personer i bolaget. Förra veckan inleddes en emission med målet att ta in 15-20 miljoner kronor från såväl befintliga som nya ägare. Parallellt har försäljningsarbetet startat kring företagets kopplingsring för tarmoperationer. 

CarpoNovum har rerkyterat en vice VD, Åse Rinman, med en bakgrund inom IT- och medicinteknikindustrin. Hon har bland annat varit regionchef för Prevas. Dessutom har bolaget tillsatt en sälj- och marknadsansvarig, Klaus Andersen, som också tar plats i styrelsen.

Ny styrelseordförande efter tidigare Gambrochefen Leif Smeby är Denis Viet-Jacobsen, grundare av danska investmentbolaget Altor Equity Partners. Viet-Jacobsen gick i höstas själv in med fem miljoner kronor i CarpoNovum. Ny i styrelsen är också Nicholas Jacobsson, VD för Connect Skåne.

CarpoNovum arbetar nu på att komma igång med försäljningen till sjukhus i Skandinavien, Tyskland, Schweiz, Belgien och Holland. Enligt bolaget har kliniska studier visat att ringen förkortar operationstiden, minskar risken för läckage från tarmen och är betydligt mer lättanvänd för kirurgen än traditionell teknik där tarmändarna sys ihop eller fogas samman med häftklamrar. Hittills har omkring 35 personer fått ringen inopererad. CarpoNovums plan är att sälja på egen hand i Norden, medan man söker distributörer för övriga Europa.

För ett år sedan tvingades CarpoNovum säga upp samtliga anställda på grund av en långdragen konflikt med norska Caprice Medical, som sedemera köptes ut från ägarkretsen. I dag är alla som arbetar för bolaget konsulter utom VD Anders Grönberg. Totalt sysselsätter CarpoNovum sju personer.

Lisa Kirsebom

Medicinteknikföretaget CarpoNovum i Lund ökar tempot med ny styrelse och fler aktiva personer i bolaget. Förra veckan inleddes en emission […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.