onsdag 19 februari 2025

inloggad som

Det mobila webblivet har bara börjat

Kort sagt: Utvecklingen i mobilbranschen går snabbare än någonsin. Nischen telekom har helt smält samman med bredare begrepp som IT och webb. Gamla affärsmodeller går under i en industri där kunder och små teknikbolag får allt mer att säga till om.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

2010 var året då den omtalade läsplattan fick sitt genombrott. Den är en utmärkt symbol för senaste årens trend inom IT och telekom, där områdena gifts ihop i takt med att utvecklingen gått mot allt mer avancerad, portabel funktionalitet.

Dagens plattor från exempelvis Samsung har inbyggt modem och behöver bara ett sim-kort för att fungera som både surfdator och bärbar telefon.

Samtidigt har mobiltelefonerna blivit allt smartare och kan fyllas med skräddarsydd mjukvara. Stora pekskärmar dominerar modet och även de kan i vissa lägen ersätta den gamla datorn.

Etablerade aktörer inom IT och telekom har haft märkbart svårt att hänga med i omställningen mot dessa hybridprodukter, som i allt större utsträckning använder program och tjänster på nätet i det så kallade molnet. Nokia har efter år med tappade marknadsandelar nu funnit en partner i Microsoft, men vid sidan av den finska jätten syns det kanske mest slående exemplet på villrådighet hos teleoperatörerna.

För bara några år sedan gnuggade de händerna när folk började använda mobilnätet för att ladda upp och ner data. Nu känner sig operatörerna omsprungna av tekniken och vill förbjuda kommunikation via IP-telefoni i vanliga kundavtal. Köp gärna ett dyrt surfabonnemang men det är vi som bestämmer vad du får göra, är budet.

Denna dubbelmoral ställs på sin spets i läs- och surfplattan. Är det en dator vi talar om? Är det en telefon? Nej, det är blandning. Tycker då operatörerna att det är okej att exempelvis chatta med Skype över 3- eller 4G, när det är fritt fram att maila?

Saken har blivit en fråga på högsta politiska nivå sedan Sveriges IT-minister Anna-Karin Hatt förra veckan la fram ett lagförslag för att sätta press på operatörerna.

Datatrafiken i de mobila näten gick i fjol om rösttrafiken. Framöver väntas data växa mångdubbelt mer än traditionella samtal. Så oavsett hur teleoperatörerna, eller andra som tagits på sängen i smartphone-trenden, försöker komma tillrätta med sina affärsmodeller står det klart att det moderna webblivet bara har börjat.

När jag såg TAT-grundaren och branschgurun Hampus Jakobsson föreläsa om läget i mobilindustrin för ett par år sedan inledde han med att citera film- och boktiteln ”Barbarians at the gate”. Han menade att gamla härskare inte längre sitter säkert i sina slott.

Android har gjort det möjligt för i princip vem som helst att sätta ihop en telefon eller en surfplatta. Genom en app store kan mjukvarubolag världen över förse slutkunderna med relevant innehåll.

I dag kan vi konstatera att snabbfotade uppstickare inte bara tagit sig in genom porten, utan också lagt beslag på en del av kungariket. Och utvecklingen kommer inte att avstanna. Tvärtom.

Trenden med appar lär bestå, men bedömare menar att framtiden ligger i plattformsoberoende webbtjänster. Efterhand som html-kodningen blir vassare kommer avancerade sajter fungera i en vanlig webbläsare oavsett vilken apparat eller skärmstorlek man har.

Inget program behöver laddas ner lokalt. Målgruppen för exempelvis nätannonsörer vidgas och det skulle betyda ännu lägre ingångströskel för innehållsutvecklare. Samtidigt slår det mot app-ekonomins beprövade betalningsmodell där användarna köper åtkomst till en specifik applikation.

I dag handlar det inte längre om att prata i mobiltelefon för att sedan sätta sig vid datorn och chatta med familjen, webbshoppa eller dela en fil med en kollega. Det handlar om möjligheten att kunna göra allt detta — var som helst, när som helst.

Kort sagt: Utvecklingen i mobilbranschen går snabbare än någonsin. Nischen telekom har helt smält samman med bredare begrepp som IT […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Nytt spel från ensamvargen

    Victor Ågren gjorde succé 2019 med spelet My Friend Pedro som han utvecklat helt ensam. Nu uppges Malmö-utvecklaren vara på gång med ett nytt spel.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.


  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Affärsdoldisen köper The Ground

    En av Malmös mest anonyma affärsänglar köper det ikoniska startup-huset The Ground. Säljarna är en rad näringslivsprofiler med Pale Blue Dot-grundaren Hampus Jakobsson och Axis Martin Gren i spetsen. 

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.

  • AI-bolaget gasar på med kändisänglar

    Helsingborgsbolaget Klang AI fyller på kassan med en nyemission och får välkända lokala profiler i ägarlistan.

  • Tretton37 i konkurs

    Det tidigare så framgångsrika IT-bolaget Tretton37 i Lund har ansökt om konkurs. Aktierna är pantsatta till en bank.

  • Mobill tar upp jakten på parkeringsjättarna

    Parkeringsappföretaget Mobill i Malmö satsar hårt med stärkt kassa och en nylanserad app – och tar därmed upp kampen med den många gånger större aktören Parkster i Lund.