söndag 27 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Malmös ledarskap bland landets bästa

Malmö stads förvandling från industriort på dekis till kunskapsstad på frammarsch har utsetts till ett av de mest framgångsrika svenska exemplen sedan andra världskriget på vad gott ledarskap kan åstadkomma. Bakom utnämningen står Öresundskomiteen, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren samt den danska tankesmedjan Mandag Morgen.

Med industrinedläggningar, utflyttning och en arbetslöshet på 25 procent såg Malmös framtid dyster ut under krisåren på 1980- och 1990-talen. Men kommunens starke man Ilmar Reepalu (S) drog igång en övertalningskampanj om att ge Malmö en högskola och kommunalrådet Lars Engqvist (S) fick socialdemokratin att satsa på en Öresundsbro. Dessutom köpte Malmö Stad köpte loss Kockums gamla industriområde och skapade Västra Hamnen.

Dessa tre strategiska beslut lyfts fram på en svensk-dansk konferens i dag om förebilder inom ledarskap från privat och offentlig sektor. För urvalet står fyra professorer från Handelshögskolan i Göteborg, Handelshögskolan i Stockholm, Lunds universitet och Copenhagen Business School.

— Det handlar om att vara enveten, ta beslut och hålla fast vid det. Malmö har starka kommunpolitiker och en tanke om att binda ihop och skapa en kritisk massa i regionen, säger Per-Jonas Eliaeson, jurymedlem från Handelshögskolan i Stockholm.

Även Tetra Pak lyfts fram som framgångsexempel, genom att ha växt från ett litet Lundabolag till en global koncern. Men Per-Jonas Eliaeson är ändå mest försjust i Astrid Lindgren som ledarskapsgestalt då hennes berättelser innehåller många exempel på innovation, samverkan och nyfikenhet.

— Jag har varit rektor på Handels i 16 år, men måste säga att böckerna om Pippi , Karlsson på taket och de andra är mycket bättre än den mesta kurslitteraturen på ledarskapsområdet, säger han.

Konferensen är en uppföljning på en liknande tillställning förra året, då de bästa danska exemplen på ledarskap sedan andra världskriget lyftes fram. Bland dem finns Carlsberg, Skanderborg kommun och Roskildefestivalen.

Anders Frick

Malmö stads förvandling från industriort på dekis till kunskapsstad på frammarsch har utsetts till ett av de mest framgångsrika svenska exemplen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.