lördag 27 april 2024

inloggad som

Malmös ledarskap bland landets bästa

Malmö stads förvandling från industriort på dekis till kunskapsstad på frammarsch har utsetts till ett av de mest framgångsrika svenska exemplen sedan andra världskriget på vad gott ledarskap kan åstadkomma. Bakom utnämningen står Öresundskomiteen, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren samt den danska tankesmedjan Mandag Morgen.

Med industrinedläggningar, utflyttning och en arbetslöshet på 25 procent såg Malmös framtid dyster ut under krisåren på 1980- och 1990-talen. Men kommunens starke man Ilmar Reepalu (S) drog igång en övertalningskampanj om att ge Malmö en högskola och kommunalrådet Lars Engqvist (S) fick socialdemokratin att satsa på en Öresundsbro. Dessutom köpte Malmö Stad köpte loss Kockums gamla industriområde och skapade Västra Hamnen.

Dessa tre strategiska beslut lyfts fram på en svensk-dansk konferens i dag om förebilder inom ledarskap från privat och offentlig sektor. För urvalet står fyra professorer från Handelshögskolan i Göteborg, Handelshögskolan i Stockholm, Lunds universitet och Copenhagen Business School.

— Det handlar om att vara enveten, ta beslut och hålla fast vid det. Malmö har starka kommunpolitiker och en tanke om att binda ihop och skapa en kritisk massa i regionen, säger Per-Jonas Eliaeson, jurymedlem från Handelshögskolan i Stockholm.

Även Tetra Pak lyfts fram som framgångsexempel, genom att ha växt från ett litet Lundabolag till en global koncern. Men Per-Jonas Eliaeson är ändå mest försjust i Astrid Lindgren som ledarskapsgestalt då hennes berättelser innehåller många exempel på innovation, samverkan och nyfikenhet.

— Jag har varit rektor på Handels i 16 år, men måste säga att böckerna om Pippi , Karlsson på taket och de andra är mycket bättre än den mesta kurslitteraturen på ledarskapsområdet, säger han.

Konferensen är en uppföljning på en liknande tillställning förra året, då de bästa danska exemplen på ledarskap sedan andra världskriget lyftes fram. Bland dem finns Carlsberg, Skanderborg kommun och Roskildefestivalen.

Anders Frick

Malmö stads förvandling från industriort på dekis till kunskapsstad på frammarsch har utsetts till ett av de mest framgångsrika svenska exemplen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.