onsdag 19 februari 2025

inloggad som

Automatisk trafikanalys bas för nytt Lundabolag

För varje trafikolycka finns ett antal farliga situationer som ändå slutar lyckligt. Dessa nästan-krockar är grunden för mångårig forskning vid LTH om säkrare trafikmiljöer. Nu planerar forskargruppen bakom att kommersialisera sin mjukvara som automatiskt ska kunna analysera vad som gick fel.

Tekniken bygger på bildanalys av video från övervakningskameror som bevakar trafikflödet. I ett första steg väljer datorn ut de klipp som är intressanta så att man slipper manuellt titta igenom hela materialet eller stå och spana själv vid vägkanten.

— Det som funkar i dag är till exempel att låta datorn hitta alla klipp med cyklister, alla med vänstersvängar och så vidare. Vi jobbar på att automatiskt kunna analysera konfliktsituationer för att exempelvis se hur nära en krock det var, säger Aliaksei Laureshyn.

Han är forskarassistent vid Lunds tekniska högskolas institution för teknik och samhälle och drivande kraft i projektet Video analysis in traffic applications, som sysselsätter en handfull forskare. Projektet har pågått sedan 2004 och fick nyligen finansiering av Vinnova för ytterligare fyra år.

Arbetet bedrivs i samarbete med en par forskare vid Mathematical Imaging Group, där bolag som Decuma, Cognimatics och Polar Rose har sitt ursprung. Nu planerar Aliaksei Laureshyn och hans kollegor att starta ett företag för att på sikt kommersialisera tekniken. Utöver att hjälpa kommuner med planering och design av säkrare rondeller och plankorsningar kan tekniken komma till användning då man vill samla in data om förarbeteenden för att kunna modellera framtida trafikscenarier.

Och marknaden är global, menar Aliaksei Laureshyn. En av gruppens datainsamlingspunkter är exempelvis en notoriskt olycksdrabbad korsning i hans hemstad i vitryska Minsk.

— Vi prövade tekniken på video från Indien med extremt rörig trafik som vi inte kunde hantera, men annars finns det inga direkta begränsningar, säger han.

Erik Olausson

För varje trafikolycka finns ett antal farliga situationer som ändå slutar lyckligt. Dessa nästan-krockar är grunden för mångårig forskning vid […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Nytt spel från ensamvargen

    Victor Ågren gjorde succé 2019 med spelet My Friend Pedro som han utvecklat helt ensam. Nu uppges Malmö-utvecklaren vara på gång med ett nytt spel.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.


  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.

  • Refined raffinerar marginalen

    IT-bolaget Refined i Malmö är något så ovanligt som ett scaleup-bolag som står på egna fötter med vinst. Medgrundaren Emil Sjödin lägger ett 2024 bakom sig med höjd marginal.

  • AI-bolaget gasar på med kändisänglar

    Helsingborgsbolaget Klang AI fyller på kassan med en nyemission och får välkända lokala profiler i ägarlistan.

  • Tretton37 i konkurs

    Det tidigare så framgångsrika IT-bolaget Tretton37 i Lund har ansökt om konkurs. Aktierna är pantsatta till en bank.

  • Mobill tar upp jakten på parkeringsjättarna

    Parkeringsappföretaget Mobill i Malmö satsar hårt med stärkt kassa och en nylanserad app – och tar därmed upp kampen med den många gånger större aktören Parkster i Lund.

  • Nytt kapital till digital tvilling

    Det Malmöbaserade mjukvarubolaget Emission Twin stänger en nyemission och Hypergenes grundare tar en operativ roll. Det här ska bolaget göra med pengarna.