lördag 4 maj 2024

inloggad som

Studie ger nytt prognosfält för ViroGates

En klinisk studie på drygt 2.000 danskar har visat på ett samband mellan inflammationsämnet suPAR i kroppen och folksjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Det öppnar dörren för ett helt nytt affärsområde för medicinteknikbolaget ViroGates utanför Köpenhamn.

ViroGates prognosutrustning, som mäter biomarkören suPAR, används idag i akutsjukvården i främst Europa och Indien för att testa patienter med svåra infektionssjukdomar som tuberkulos, HIV och blodförgiftning. Testet används för att förutsäga sjukdomens utveckling och därmed för att fatta beslut om behandling.

Nu har ViroGates grundare Jesper Eugen-Olsen och hans forskningsgrupp vid universitetssjukhuset Hvidovre Hospital undersökt sambandet mellan suPAR-nivån och försökspersoners allmänna hälsotillstånd över lång tid. 13 år efter den första mätningen löpte de med förhöjda värden ökad risk för en rad vanliga sjukdomar som ofta associeras med människors livsstil.

— Det här betyder att vi med ett enda blodprov kan utvärdera om en person ”har råd” med sin livsstil eller inte. Våra data visar att personer som röker, dricker eller är överviktiga inte löper högre risk för att dö i förtid än andra — så länge deras suPAR-värde är lågt, säger ViroGates ordförande Jørgen Thorball.

För ViroGates innebär resultatet att bolagets utrustning skulle kunna börja marknadsföras och säljas för det nya prognosfältet redan imorgon. Men det blir inte aktuellt än på några år, menar marknadschefen Claus Berner, en av tre som delar ledarskapet i bolaget sedan Betina Macho avgick som VD 2009.

— Vårt primära fokus är akutsjukvården, där vi efterhand har fått ett fotfäste. Men med dessa nya resultat tittar vi även på sjukdomsförebyggande applikationer i den generella befolkningen, säger han.

ViroGates sysselsätter idag sju personer. Omsättningen 2009 landade på cirka 700.000 danska kronor. Bland bolagets 20-tal ägare finns affärsmannen Mads Kjærs familjs holdingbolag The Way Forward, såddkapitalbolaget BioVision och medicinimportföretaget MissionPharma.

Erik Olausson

En klinisk studie på drygt 2.000 danskar har visat på ett samband mellan inflammationsämnet suPAR i kroppen och folksjukdomar som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.