torsdag 25 april 2024

inloggad som

Studie ger nytt prognosfält för ViroGates

En klinisk studie på drygt 2.000 danskar har visat på ett samband mellan inflammationsämnet suPAR i kroppen och folksjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdom och diabetes. Det öppnar dörren för ett helt nytt affärsområde för medicinteknikbolaget ViroGates utanför Köpenhamn.

ViroGates prognosutrustning, som mäter biomarkören suPAR, används idag i akutsjukvården i främst Europa och Indien för att testa patienter med svåra infektionssjukdomar som tuberkulos, HIV och blodförgiftning. Testet används för att förutsäga sjukdomens utveckling och därmed för att fatta beslut om behandling.

Nu har ViroGates grundare Jesper Eugen-Olsen och hans forskningsgrupp vid universitetssjukhuset Hvidovre Hospital undersökt sambandet mellan suPAR-nivån och försökspersoners allmänna hälsotillstånd över lång tid. 13 år efter den första mätningen löpte de med förhöjda värden ökad risk för en rad vanliga sjukdomar som ofta associeras med människors livsstil.

— Det här betyder att vi med ett enda blodprov kan utvärdera om en person ”har råd” med sin livsstil eller inte. Våra data visar att personer som röker, dricker eller är överviktiga inte löper högre risk för att dö i förtid än andra — så länge deras suPAR-värde är lågt, säger ViroGates ordförande Jørgen Thorball.

För ViroGates innebär resultatet att bolagets utrustning skulle kunna börja marknadsföras och säljas för det nya prognosfältet redan imorgon. Men det blir inte aktuellt än på några år, menar marknadschefen Claus Berner, en av tre som delar ledarskapet i bolaget sedan Betina Macho avgick som VD 2009.

— Vårt primära fokus är akutsjukvården, där vi efterhand har fått ett fotfäste. Men med dessa nya resultat tittar vi även på sjukdomsförebyggande applikationer i den generella befolkningen, säger han.

ViroGates sysselsätter idag sju personer. Omsättningen 2009 landade på cirka 700.000 danska kronor. Bland bolagets 20-tal ägare finns affärsmannen Mads Kjærs familjs holdingbolag The Way Forward, såddkapitalbolaget BioVision och medicinimportföretaget MissionPharma.

Erik Olausson

En klinisk studie på drygt 2.000 danskar har visat på ett samband mellan inflammationsämnet suPAR i kroppen och folksjukdomar som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.