onsdag 26 juni 2024

inloggad som

Företagsavtal tar BioMonitor mot svarta siffror

Bioteknikbolaget BioMonitor i Köpenhamn räknar med positivt kassaflöde nästa år. Detta tack vare allt fler partneravtal med läkemedelsföretag som använder bolagets teknik. BioMonitors ursprungliga verksamhet, screening av patientprover, växer däremot bara långsamt.

BioMonitor grundades 2003 och arbetar med en teknik som visar om kroppen bildar antikroppar mot proteinläkemedel, något som riskerar att göra läkemedlet overksamt. Till att börja med använde bolaget tekniken för att söka antikroppar bland annat hos personer med multipel skleros (MS) som behandlas med den här typen av mediciner. Men det är också möjligt att testa läkemedel i utvecklingsfas för att upptäcka antikroppsproblem redan innan produkten når marknaden. Det affärsområdet växer nu starkt för BioMonitor, som nyligen tecknade avtal med ett stort läkemedelsbolag och förhandlar med fyra till om liknande affärer.

Under våren kommer BioMonitor att börja screena MS-patienter i USA, genom ett nytt avtal med en amerikansk partner. Affären ger en engångssumma, plus procent på partnerns intäkter från screeningen.

— Det blir inte någon stor del av vår ekonomi till att börja med, men det är väldigt spännande för oss att för första gången göra patienttester i USA, säger VD Arsalan Kharazmi.

BioMonitor finns i forskarparken Symbion och har 17 anställda, varav tre i Frankrike och fem i Irland, där bolaget för drygt ett år sedan köpte bioteknikföretaget Neutekbio. Största investerare i BioMonitor är Sunstone Capital.

Lisa Kirsebom

Bioteknikbolaget BioMonitor i Köpenhamn räknar med positivt kassaflöde nästa år. Detta tack vare allt fler partneravtal med läkemedelsföretag som använder […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.

  • Milstolpe för Borrebaeck-bolag

    Senzagen visar lönsamhet på EBITDA-nivå under årets första kvartal. Det är första gången i bolagets historia.