fredag 23 februari 2024

inloggad som

Företagsavtal tar BioMonitor mot svarta siffror

Bioteknikbolaget BioMonitor i Köpenhamn räknar med positivt kassaflöde nästa år. Detta tack vare allt fler partneravtal med läkemedelsföretag som använder bolagets teknik. BioMonitors ursprungliga verksamhet, screening av patientprover, växer däremot bara långsamt.

BioMonitor grundades 2003 och arbetar med en teknik som visar om kroppen bildar antikroppar mot proteinläkemedel, något som riskerar att göra läkemedlet overksamt. Till att börja med använde bolaget tekniken för att söka antikroppar bland annat hos personer med multipel skleros (MS) som behandlas med den här typen av mediciner. Men det är också möjligt att testa läkemedel i utvecklingsfas för att upptäcka antikroppsproblem redan innan produkten når marknaden. Det affärsområdet växer nu starkt för BioMonitor, som nyligen tecknade avtal med ett stort läkemedelsbolag och förhandlar med fyra till om liknande affärer.

Under våren kommer BioMonitor att börja screena MS-patienter i USA, genom ett nytt avtal med en amerikansk partner. Affären ger en engångssumma, plus procent på partnerns intäkter från screeningen.

— Det blir inte någon stor del av vår ekonomi till att börja med, men det är väldigt spännande för oss att för första gången göra patienttester i USA, säger VD Arsalan Kharazmi.

BioMonitor finns i forskarparken Symbion och har 17 anställda, varav tre i Frankrike och fem i Irland, där bolaget för drygt ett år sedan köpte bioteknikföretaget Neutekbio. Största investerare i BioMonitor är Sunstone Capital.

Lisa Kirsebom

Bioteknikbolaget BioMonitor i Köpenhamn räknar med positivt kassaflöde nästa år. Detta tack vare allt fler partneravtal med läkemedelsföretag som använder […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.