Bure Equity-ägda CMA Microdialysis i Solna köper DiLabs konkursbo. CMA:s ledning talar nu om att vara en säker hamn för att Lundabolagets verksamhet ska kunna fortgå ostört.
Liksom DiLab grundades CMA i början av 1980-talet. Bolaget sysslar med tillverkning av medicinsk utrustning som katetrar, pumpar och monitorer till såväl forsknings- och läkemedelsbolag som sjukhus och kliniker. CMA:s VD Philip Siberg ser många synergieffekter med DiLab, som utvecklat laboratorierobotar för att ta blodprov och injicera försöksdjur med testsubstanser.
— Vi har olika teknik men i stort samma kunder. Jag tror vi kan hitta synergieffekter inom såväl försäljning som utveckling, säger han till Rapidus.
De senaste åren har varit en stormig resa för DiLab, som brottats med underskott och bytt VD ett flertal gånger. Som ett separat affärsområde i CMA menar Philip Siberg att DiLab nu ska få den stabilitet bolaget saknat. CMA, med 65 anställda, har förutom Bure Equity även Investor Growth Capital som huvudägare. Omsättningen 2009 slutade på knappt 60 miljoner kronor och resultatet på ett planerat minus, enligt Philip Siberg.
Tills vidare ska verksamheten och de 13 anställda i DiLab fortsätta som tidigare. Vad som händer med DiLabs amerikanska dotterbolag är dock inte klart i dagsläget. Köpeskillingen i affären är hemlig.
Erik Olausson