söndag 24 november 2024

inloggad som

Montelius nanobolag i malpåse

Nanoteknikbolaget Nems i Lund har nått vägs ände. I brist på en industriell partner som kan ta tekniken vidare till en färdig applikation har verksamheten lagts ner. Nu hoppas ägarna sälja vidare tekniken, som bland andra den kände fysikprofessorn Lars Montelius står bakom.

Så sent som hösten 2008 hade Nems fyra anställda för att utveckla nanometertekniken. Den bygger på strukturer av metallöverdragen plast i nanometerskala och är tänkt att användas för tillverkning av extremt känsliga detektorer. Möjliga användningsområden är detektorer för sprängämnen eller sjukdomsmolekyler i utandningsluft.

Sedan dess har bolaget försökt få tekniken att fungera även i vätska, men tvingats ge upp.

— Det hade varit bra för att kunna använda tekniken inom bioteknik, för att analysera blod och så vidare. Men det fanns grundläggande fysikaliska problem, säger styrelseordförande Lars-Åke Ledebo, doktor i fysik och även medgrundare till Ideonbolaget QuNano.

Det senaste året har Nems letat efter en industripartner som kan ta tekniken vidare. I väntan på det har bolaget tvingats skala ner verksamheten, i november slutade den siste anställde. Nu diskuterar ledningen med potentiella köpare av det avsomnade bolaget.

Nems ägs till hälften av de tre grundarna Lars Montelius, Lars-Åke Ledebo och Andrej Litwin, tidigare adjungerad professor vid Lunds universitets nanometerkonsortium. Övriga delar ägs av ett tiotal investerare samt Lunds universitets holdingbolag LUAB.

Erik Olausson

Nanoteknikbolaget Nems i Lund har nått vägs ände. I brist på en industriell partner som kan ta tekniken vidare till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.