lördag 20 april 2024

inloggad som

Montelius nanobolag i malpåse

Nanoteknikbolaget Nems i Lund har nått vägs ände. I brist på en industriell partner som kan ta tekniken vidare till en färdig applikation har verksamheten lagts ner. Nu hoppas ägarna sälja vidare tekniken, som bland andra den kände fysikprofessorn Lars Montelius står bakom.

Så sent som hösten 2008 hade Nems fyra anställda för att utveckla nanometertekniken. Den bygger på strukturer av metallöverdragen plast i nanometerskala och är tänkt att användas för tillverkning av extremt känsliga detektorer. Möjliga användningsområden är detektorer för sprängämnen eller sjukdomsmolekyler i utandningsluft.

Sedan dess har bolaget försökt få tekniken att fungera även i vätska, men tvingats ge upp.

— Det hade varit bra för att kunna använda tekniken inom bioteknik, för att analysera blod och så vidare. Men det fanns grundläggande fysikaliska problem, säger styrelseordförande Lars-Åke Ledebo, doktor i fysik och även medgrundare till Ideonbolaget QuNano.

Det senaste året har Nems letat efter en industripartner som kan ta tekniken vidare. I väntan på det har bolaget tvingats skala ner verksamheten, i november slutade den siste anställde. Nu diskuterar ledningen med potentiella köpare av det avsomnade bolaget.

Nems ägs till hälften av de tre grundarna Lars Montelius, Lars-Åke Ledebo och Andrej Litwin, tidigare adjungerad professor vid Lunds universitets nanometerkonsortium. Övriga delar ägs av ett tiotal investerare samt Lunds universitets holdingbolag LUAB.

Erik Olausson

Nanoteknikbolaget Nems i Lund har nått vägs ände. I brist på en industriell partner som kan ta tekniken vidare till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.