torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Islossning i skånskt näringsliv

Kort sagt: De flesta underskattade styrkan och farten i konjunkturnedgången. Dessutom tror experterna att den breda ekonomiska återhämtningen kommer att ta tid.
Men efter ett år av närmast stiltje har en tempohöjning märkts i skånskt näringsliv. Så på sina håll kan vi ändå stå inför en ketchupeffekt.

Av Kristian Svensson

Arbetet med att ta fram kandidater till utmärkelsen Årets Rapidusföretag, som delas ut i januari, är i full gång. När vi på redaktionen rannsakar nyhetsåret 2008 är trenden tydlig: ovanligt många konkurser och få stora nyinvesteringar i innovationsföretag.

Det har varit trögt ute på marknaderna. Riskkapitalet har varit fastfruset. Många företag — stora som små — har sett försäljningen gå upp i rök. Sparpaketen har kommit tätt, men det går inte bara att spara sig ur en kris. När tillgångarna tömts har konkurs i många fall varit enda alternativet.

Senaste veckorna har det dock börjat röra på sig igen på kapitalmarknaden. I Skåne har Helsingborgsbaserade Puls, som är ett nätverk av privatinvesterare, sålt av sitt första portföljbolag, bioteknikbolaget Ambria, vilket gav 32 miljoner kronor. Vidare har riskkapitalbolaget Augmenta tagit in nytt kapital och nya investerare. Spintop Venture Partners startar i Malmö med 30 friska miljoner i kassan.

Den starka börsutvecklingen under året har pumpat upp plånböckerna hos enskilda investerare och deras riskaptit ser ut att ha återvänt så smått. Samtidigt har de lite större investmentbolagen, som Rosengård Invest och danska Seed, också varit aktiva.

Bubblet på denna gräsrotsnivå är ett gott tecken. De psykologiska effekterna på affärsklimatet i stort ska inte underskattas. Aktörer som sitter på tillgångar — aktieinnehav eller kapital — och ser att det verkligen finns möjligheter för exit och nysatsningar söker affärer på ett mer aktivt sätt igen. När allt mer pengar börjar röra sig i systemet kan det bli något av en ketchupeffekt.

Men det brinner i knutarna för många innovationsbolag. Även stryktåliga entreprenörer har en bristningsgräns, då det inte går att klara sig vidare utan pengar. Därför kommer vi att få se ytterligare konkurser framöver, men också fler uppköp av sargade verksamheter till låga värderingar.

Faktum är att flera affärsjurister i regionen ser ett ökande intresse för transaktioner som just förvärv. Det är ännu långt kvar till nivåerna från 2007 och det tidiga 2008, men jämfört med senaste året är skillnaden påtaglig.

Något som liknar avgörandets stund närmar sig. Problem som lyckats hållas på armlängds avstånd under krisen eller planer som lagts på is behöver adresseras när frågeställningarna blir akuta. Det gäller i lika hög grad kapitalbrist i uppstartsverksamheter som exit- och förvärvsplaner som ställs på sin spets när nya möjligheter öppnar sig.

Det är fortsatt stor osäkerhet kring hur världsekonomin utvecklas. Även om botten tycks vara nådd och konjunkturprognoserna pekar uppåt, tar det sannolikt ett tag innan en bredare uppgång är här.

Men den ökade aktiviteten bland småföretag och investerare i tidiga faser kommer att förstärka sig själv, vilket också kan få större aktörer att gripa efter möjligheterna. Detta kan bli bränsle för en mer allmän återhämtning inom såväl innovationsområdet som övrig ekonomi.

Kort sagt: De flesta underskattade styrkan och farten i konjunkturnedgången. Dessutom tror experterna att den breda ekonomiska återhämtningen kommer att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


  • Euris – ett övergivet bolag

    Veterinärdiagnostikbolaget European Institute of Science, Euris, är på väg att upplösas. Ett misslyckat köp av nätapoteket Apotek365 verkar bli spiken i kistan för bolaget som grundades av Dario Kriz 1990. Nu vill ingen kännas vid det.

  • Läkemedel från Lund i fas 3

    Kors i taket. En läkemedelskandidat som utvecklats i Lund går in i fas 3-studier. Det är sannolikt den enda hittills i år och i övrigt på lång tid som producerats av de annars hårt prövade skånska läkemedelsbolagen.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Ny huvudkandidat och påfylld kassa i Moroxite-bolag

    Bonesupport-grundaren Lars Lidgrens nya bolag Moroxite F har tagit in nytt kapital och rusar mot ett FDA-godkännande, för en helt ny kandidat. — Vi får en ny flaggskeppsprodukt, säger vd Johan Tinnerholm.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.