torsdag 10 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Zymenex köper ACE:s teknologi — vaccinerna i nytt bolag

Bioteknikbolaget ACE Biosciences blir ett dotterbolag till läkemedelsbolaget Zymenex i Hilleröd. Där kommer man helt fokusera på ACE:s teknologiplattform, medan bolagets resevacciner knoppas av till ett nytt företag — TD Vaccines. Sunstone Capital och LD Equity går in som finansiärer av TD Vaccines de närmaste två åren.

ACE Biosciences tvingades skära ner verksamheten kraftigt tidigare i år, då deras injicerade vaccin mot infektion av Campylobacter-bakterier visade sig verkningslöst. Bolaget har fortsatt att driva ett annat projekt tillsammans med den amerikanska organisationen PATH, för utveckling av ett vaccin mot diarré i utvecklingsländer orsakad av E.coli-bakterier. Projektet finansieras av The Bill and Melinda Gates Foundation och blir huvudfokus för nya bolaget TD Vaccines.

— Gates Foundation täcker utvecklingskostnaderna för vaccinet genom kliniska studier i fas I och II. Vi räknar med att vara redo att sälja projektet 2011, och pengarna vi får från Sunstone Capital och LD Equity täcker vår drift fram till 2012, säger ACE:s tidigare VD Ingelise Saunders som nu blir chef för TD Vaccines.

Enligt Ingelise Saunders är planen att därefter utveckla vaccinet så att det även kan användas mot diarré hos resenärer. På sikt kan det också bli aktuellt att kombinera vaccinen mot E.coli och Campylobacter i en drickbar lösning, för att försöka få den effekt som uteblev vid de första studierna.

TD Vaccines har nu tre heltidsanställda, vilket är den lilla personalstyrka som fanns kvar i ACE Biosciences efter nedskärningarna.

— De resultat vi fick av Campylobacter-vaccinet var en stor besvikelse och vår slutsats är att en injektion inte var rätt sätt att ge den verksamma substansen. Jag tycker att den här affären blev en mycket bra lösning, säger Ingelise Saunders.

ACE Biosciences ägdes förutom av Sunstone och LD Equity av BankInvest, som nu har sålt alla sina andelar.

Zymenex, som köpt ACE:s teknologi, ägs av Sunstone och BankInvest. Bolaget utvecklar proteinbaserade läkemedel för ovanliga och allvarliga sjukdomar som saknar behandling. För ett och ett halvt år sedan såldes Zymenex första läkemedelskandidat, för behandling av barn med den neurologiska sjukdomen MLD, till börsnoterade Shire för 135 miljoner dollar. I ACE:s teknologiplattform kombineras flera metoder för att identifiera proteiner som kan utgöra mål för vaccin eller läkemedel. Zymenex vill genom köpet ta steget in på området proteomik — kartläggning av proteinerna i en cell — för att lägga grunden för framtida läkemedel.

Lisa Kirsebom

Bioteknikbolaget ACE Biosciences blir ett dotterbolag till läkemedelsbolaget Zymenex i Hilleröd. Där kommer man helt fokusera på ACE:s teknologiplattform, medan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Tung uppbackning för Ideonbolag

    Ideonbolaget Spec-Imaging backas av tunga investerare. Nu gör bolaget en nyemission för att vidareutveckla sin teknik kring mätning av vattenföroreningar. Så här mycket tog de in och så långt räcker pengarna.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.


  • Euris – ett övergivet bolag

    Veterinärdiagnostikbolaget European Institute of Science, Euris, är på väg att upplösas. Ett misslyckat köp av nätapoteket Apotek365 verkar bli spiken i kistan för bolaget som grundades av Dario Kriz 1990. Nu vill ingen kännas vid det.

  • Läkemedel från Lund i fas 3

    Kors i taket. En läkemedelskandidat som utvecklats i Lund går in i fas 3-studier. Det är sannolikt den enda hittills i år och i övrigt på lång tid som producerats av de annars hårt prövade skånska läkemedelsbolagen.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.

  • Ny huvudkandidat och påfylld kassa i Moroxite-bolag

    Bonesupport-grundaren Lars Lidgrens nya bolag Moroxite F har tagit in nytt kapital och rusar mot ett FDA-godkännande, för en helt ny kandidat. — Vi får en ny flaggskeppsprodukt, säger vd Johan Tinnerholm.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.