fredag 17 maj 2024

inloggad som

Zymenex köper ACE:s teknologi — vaccinerna i nytt bolag

Bioteknikbolaget ACE Biosciences blir ett dotterbolag till läkemedelsbolaget Zymenex i Hilleröd. Där kommer man helt fokusera på ACE:s teknologiplattform, medan bolagets resevacciner knoppas av till ett nytt företag — TD Vaccines. Sunstone Capital och LD Equity går in som finansiärer av TD Vaccines de närmaste två åren.

ACE Biosciences tvingades skära ner verksamheten kraftigt tidigare i år, då deras injicerade vaccin mot infektion av Campylobacter-bakterier visade sig verkningslöst. Bolaget har fortsatt att driva ett annat projekt tillsammans med den amerikanska organisationen PATH, för utveckling av ett vaccin mot diarré i utvecklingsländer orsakad av E.coli-bakterier. Projektet finansieras av The Bill and Melinda Gates Foundation och blir huvudfokus för nya bolaget TD Vaccines.

— Gates Foundation täcker utvecklingskostnaderna för vaccinet genom kliniska studier i fas I och II. Vi räknar med att vara redo att sälja projektet 2011, och pengarna vi får från Sunstone Capital och LD Equity täcker vår drift fram till 2012, säger ACE:s tidigare VD Ingelise Saunders som nu blir chef för TD Vaccines.

Enligt Ingelise Saunders är planen att därefter utveckla vaccinet så att det även kan användas mot diarré hos resenärer. På sikt kan det också bli aktuellt att kombinera vaccinen mot E.coli och Campylobacter i en drickbar lösning, för att försöka få den effekt som uteblev vid de första studierna.

TD Vaccines har nu tre heltidsanställda, vilket är den lilla personalstyrka som fanns kvar i ACE Biosciences efter nedskärningarna.

— De resultat vi fick av Campylobacter-vaccinet var en stor besvikelse och vår slutsats är att en injektion inte var rätt sätt att ge den verksamma substansen. Jag tycker att den här affären blev en mycket bra lösning, säger Ingelise Saunders.

ACE Biosciences ägdes förutom av Sunstone och LD Equity av BankInvest, som nu har sålt alla sina andelar.

Zymenex, som köpt ACE:s teknologi, ägs av Sunstone och BankInvest. Bolaget utvecklar proteinbaserade läkemedel för ovanliga och allvarliga sjukdomar som saknar behandling. För ett och ett halvt år sedan såldes Zymenex första läkemedelskandidat, för behandling av barn med den neurologiska sjukdomen MLD, till börsnoterade Shire för 135 miljoner dollar. I ACE:s teknologiplattform kombineras flera metoder för att identifiera proteiner som kan utgöra mål för vaccin eller läkemedel. Zymenex vill genom köpet ta steget in på området proteomik — kartläggning av proteinerna i en cell — för att lägga grunden för framtida läkemedel.

Lisa Kirsebom

Bioteknikbolaget ACE Biosciences blir ett dotterbolag till läkemedelsbolaget Zymenex i Hilleröd. Där kommer man helt fokusera på ACE:s teknologiplattform, medan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad