tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Prolight letar dollarmiljonärer

Lundabaserade Prolight Diagnostics har plockat in 350.000 kronor från ett amerikanskt bioteknikbolag. Men pengarna är bara smulor av de 5-6 miljoner dollar som bolaget hoppas bärga inom ett halvår.

Vägen har varit krokig för Prolight Diagnostics, som utvecklar ett handhållet diagnosverktyg för främst hjärtattack. Efter att bolaget legat i dvala i flera år fick man i juni 2007 ett avtal på plats med brittiska The Technology Partnership, som tog över delar av teknikutvecklingen mot aktier i bolaget. Prolight skulle i sin ände skaka fram tiotals miljoner i riskkapital för att kunna färdigställa produkten.

Men någon stor emission blev det aldrig. Marknaden var fastfrusen, menar grundaren Masoud Khayyami, som åter tog över VD-posten efter Carl Johan Svennewall förra sommaren.

Är marknaden bättre nu?

— I Sverige vet jag inte, även om den verkar ha stabiliserat sig. Men vi siktar på USA, säger Masoud Khayyami.

Ledningen har tagit hjälp av en amerikansk-israelisk konsultfirma för att ta in 5-6 miljoner dollar och enligt Masoud Khayyami förs redan diskussioner med tänkbara investerare. Pengarna ska räcka till att på knappt två år ta fram en färdig prototyp. Konsultfirman ska även försöka hitta en industripartner som kan ta produkten sista steget till marknaden.

Under tiden fortsätter den kemiska utvecklingen i liten skala i Lund för att generalisera Prolights diagnosverktyg till att även indikera andra sjukdomar som infektion eller cancer.

Bolaget ägs till största delen av Masoud Khayyami, förvaltningsbolaget Metallica samt Ingemar Kihlström, Gunnar Säll och Christer Fåhraeus genom aktiebolaget Prolight Intressenter AB. Masoud Khayyami är även VD i Lundabaserade Acromed Invest.

Erik Olausson

Lundabaserade Prolight Diagnostics har plockat in 350.000 kronor från ett amerikanskt bioteknikbolag. Men pengarna är bara smulor av de 5-6 […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.