Skattebetalarna förlorar miljarder varje år på förseningar när läkemedelskopior inte kommer ut på marknaden tillräckligt snabbt, enligt beräkningar från EU-kommissionen. Nu har Malmöbaserade Stadapharm, som tillverkar kopior av läkemedel, just vunnit ett viktigt fall i Högsta domstolen som stärker bolaget i konkurrensen med läkemedelsjättarna.
I en färsk rapport från EU-kommissionen granskas 219 olika läkemedel vars patent gått ut. Billigare läkemedelskopior gör att medlemsländerna tillsammans sparat 14 miljoner euro. Men läkemedelsjättarna som sitter på patenten gör allt de kan för att försena säljstarten av de billigare kopiorna. Varje månads försening innebär vinster för tillverkaren av originalpreparatet. Samtidigt hade unionens medlemmar kunde spara ytterligare tre miljarder euro om inte kopiorna för de läkemedlen försenats av patenttvister och överklaganden, konstaterar kommissionen.
Även på hemmaplan rasar kampen mellan dem som tjänar pengar på att ta fram nya mediciner och de som tjänar pengar på att sälja kopior av befintliga. Vid årsskiftet vann den tyska tillverkaren av läkemedelskopior Stadapharms svenska dotterbolag en principiellt viktig seger mot läkemedelsjätten Pfizer. Knäckfrågan gällde om Stadapharm har rätt att ansöka hos svenska Läkemedelsförmånsnämnden att få en medicinkopia inkluderad i läkemedelsförmånen — i praktiken en förutsättning för att få sälja den — innan patenttiden för originalmedicinen löpt ut.
Hade Pfizer vunnit målet i Högsta domstolen hade Stadapharm, och alla andra generikatillverkare, tvingats vänta ytterligare ett par månader med att börja sälja de billigare kopiorna efter att patentet löpt ut.
— Det handlar kanske om ett kvartals försening. Men för stora succéläkemedel kan det handla om många tiotals miljoner kronor, kanske ännu mer. Hade Pfizer vunnit hade det öppnat upp för en rad potentiella skadeståndskrav av stor magnitud mot generikatillverkare, säger advokat Lennart Arvidson på Setterwalls, som företrätt Stadapharm i rätten.
Lennart Arvidson är mycket nöjd med domen, som han menar garanterar billigare läkemedel för skattebetalarna.
— När väl patentet gått ut är det angeläget att det råder fri konkurrens på det här området, säger han.
Från Pfizers sida är man fåordig i sina kommentarer. Informationschef Sven-Eric Söder nöjer sig med att konstatera att den praxis som Högsta domstolen beslutade om är den som branschen redan tillämpar.
— Det är klart att man alltid vill att domstolen går på ens egen linje. Men det förändrar inget i hur marknaden fungerar i dag, säger han till R24.
Erik Olausson