fredag 22 november 2024

inloggad som

Malmöbolag slog Pfizer i rätten

Skattebetalarna förlorar miljarder varje år på förseningar när läkemedelskopior inte kommer ut på marknaden tillräckligt snabbt, enligt beräkningar från EU-kommissionen. Nu har Malmöbaserade Stadapharm, som tillverkar kopior av läkemedel, just vunnit ett viktigt fall i Högsta domstolen som stärker bolaget i konkurrensen med läkemedelsjättarna.

I en färsk rapport från EU-kommissionen granskas 219 olika läkemedel vars patent gått ut. Billigare läkemedelskopior gör att medlemsländerna tillsammans sparat 14 miljoner euro. Men läkemedelsjättarna som sitter på patenten gör allt de kan för att försena säljstarten av de billigare kopiorna. Varje månads försening innebär vinster för tillverkaren av originalpreparatet. Samtidigt hade unionens medlemmar kunde spara ytterligare tre miljarder euro om inte kopiorna för de läkemedlen försenats av patenttvister och överklaganden, konstaterar kommissionen.

Även på hemmaplan rasar kampen mellan dem som tjänar pengar på att ta fram nya mediciner och de som tjänar pengar på att sälja kopior av befintliga. Vid årsskiftet vann den tyska tillverkaren av läkemedelskopior Stadapharms svenska dotterbolag en principiellt viktig seger mot läkemedelsjätten Pfizer. Knäckfrågan gällde om Stadapharm har rätt att ansöka hos svenska Läkemedelsförmånsnämnden att få en medicinkopia inkluderad i läkemedelsförmånen — i praktiken en förutsättning för att få sälja den — innan patenttiden för originalmedicinen löpt ut.

Hade Pfizer vunnit målet i Högsta domstolen hade Stadapharm, och alla andra generikatillverkare, tvingats vänta ytterligare ett par månader med att börja sälja de billigare kopiorna efter att patentet löpt ut.

— Det handlar kanske om ett kvartals försening. Men för stora succéläkemedel kan det handla om många tiotals miljoner kronor, kanske ännu mer. Hade Pfizer vunnit hade det öppnat upp för en rad potentiella skadeståndskrav av stor magnitud mot generikatillverkare, säger advokat Lennart Arvidson på Setterwalls, som företrätt Stadapharm i rätten.

Lennart Arvidson är mycket nöjd med domen, som han menar garanterar billigare läkemedel för skattebetalarna.

— När väl patentet gått ut är det angeläget att det råder fri konkurrens på det här området, säger han.

Från Pfizers sida är man fåordig i sina kommentarer. Informationschef Sven-Eric Söder nöjer sig med att konstatera att den praxis som Högsta domstolen beslutade om är den som branschen redan tillämpar.

— Det är klart att man alltid vill att domstolen går på ens egen linje. Men det förändrar inget i hur marknaden fungerar i dag, säger han till R24.

Erik Olausson

Skattebetalarna förlorar miljarder varje år på förseningar när läkemedelskopior inte kommer ut på marknaden tillräckligt snabbt, enligt beräkningar från EU-kommissionen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.