tisdag 13 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Pagrotsky efter Rapidus’ banktest: Bankernes troværdighed er borte

Handelsminister Leif Pagrotsky, ansvarlig for Øresundsspørgsmål i den svenske regering, reagerer stærkt på resultatet af Rapidus’ årlige banktest. Undersøgelsen, som blev offentliggjort i fredags, viser, at foruden besværlige rutiner og langsom overførsel, så har flere banker det seneste år forhøjet afgifterne for betalinger over sundet.

— Det her er ved at udvikle sig fra en pinlighed til noget alvorligt. I begyndelsen kunne man med et overbærende smil på munden sige, at det var inkompetent og dårligt arbejde. Men så lang tid efter broindvielsen er det at modarbejde integrationen, når man forværrer situationen med forhøjede afgifter. Det er utroligt og provokerende, siger Leif Pagrotsky til Rapidus.

— Øresundsregionen går fra at være en fortrop og en spydspids til at slæbe sig efter og være bagstræberisk i det indre marked i EU. Det giver et dårligt billede af viljen til samarbejde og engagementet i integrationsspørgsmålene hos en vigtig del af erhvervslivet.

Pagrotsky synes, at bankerne fremover bør tale med mindre bogstaver om integration, når de laver deres Øresunds-analyser og barriererapporter.

— Næste gang jeg læser en bankanalyse om at politikerne er dårlige til at arbejde for integrationen, vil jeg få meget lettere ved at svare. Deres troværdighed i det spørgsmål er jo borte efter dette.

Han er også kritisk over for, at det er så besværligt at udføre en udlandsbetaling. En hel A4-blanket skal udfyldes, og det tager op til fire dage før pengene er fremme, viser Rapidus’ test. Desuden tager modtagerbankerne normalt en afgift, udover den, som indsætteren allerede har betalt.

— Det er en uskik. Det er helt nødvendigt at vide præcis, hvilket kronebeløb som kommer frem. En svensker, som flytter til Danmark og skal betale af på studielånet i Sverige, risikerer at betale for lidt og blive pålagt strafafgifter.

Pagrotsky peger på en ny EU-overenskomst, som indebærer, at en udenrigsbetaling ikke skal koste mere end en indenlandsk betaling. Det samme skal være tilfældet i automater i udlandet. De nye regler indføres i to trin med begyndelse 1. juli i år, men Danmark og Storbritannien er de eneste, som har stillet sig udenfor samarbejdet.

— Det indebærer, at det bliver dyrere at sende en betaling fra Malmø til København end til Lissabon, siger Pagrotsky, som principielt er imod indgreb i markedet, men ser bankafgifterne som en vigtig undtagelse for at få EU’s indre marked til at fungere.

— Danske politikere burde tage de danske banker i øret på samme måde som politikerne i 13 andre EU-lande gør.

Handelsminister Leif Pagrotsky, ansvarlig for Øresundsspørgsmål i den svenske regering, reagerer stærkt på resultatet af Rapidus’ årlige banktest. Undersøgelsen, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Opticept tar lån efter sur emission

    Opticept fyller på nytt på kassan för att kunna växa. Med en kommersiell expansion siktar bolaget på ett positivt kassaflöde. Men nu är det lån och inte riskkapital som gäller.


  • Öresundsbron 25 år: Stephan Müchlers kravlista

    Den fulla potentialen är långt ifrån nådd med Öresundsbron som i år fyller 25 år.
    Det finns mycket kvar att förändra i vår region, säger Sydsvenska Handelskammarens vd Stephan Müchler.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i december

    Ikea i danskt blåsväder, svenska vapen för miljarder och miljardförluster i Northvolt för danska pensionssparare – det är några av de danska mediernas berättelser om Sverige i december.

  • Bron (inte) på väg att bli kassako för Skåne

    Ett infrastrukturbeslut i riksdagen utlöste nyligen jubel hos Region Skåne. Öresundsbrons intäkter ska återinvesteras i skånska vägar och järnvägar, lovar regeringen. Men stämmer det verkligen att bron snart är helt avbetald? Rapidus reder ut.

  • Protester mot Köpenhamns nya ö

    Protesterna tilltar mot den nya ön, Lynetteholmen, som Köpenhamn planerar att bygga i Öresund. Onödig och kommer att hindra vattengenomströmningen i Öresund, anser kritkerna. Se här vad det kommer att kosta.

  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i november:

    En dålig svensk miljökommissionär, skydd för varumärket “Sverige” och svensk life science-strategi – det är vad som har uppmärksammats i media i Danmark senaste månaden.

  • Media Evolution i danskt samarbete

    Media Evolution har tröttnat på den långsamma integrationen i Öresund och har träffat avtal med sin motsvarighet i Köpenhamn, Bloxhub. ”Det är bara första steget”.

  • Danskar skriker efter svensk arbetskraft

    Den danska efterfrågan på svensk arbetskraft är i starkt ökande. Det vittnar Dansk-Svenska Handelskammaren om, som räknar med en fördubbling av Öresundspendlingen.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i oktober

    Sagt om Sverige i Danmark i oktober: Tivoli utan svenskar som drivkraft, svensk polischef blir dansk superstjärna, “kinesiska Volvo”.

  • Danmarkskollen – sagt om Sverige i Danmark i september

    En dansk trafikprofessor dissar de svenska planerna på en ny Öresundsförbindelse. Det är det mest uppseendeväckande uttalande som gjorts om Sverige i danska medier den senaste månaden.