onsdag 16 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”HSB var ingenting mot Serneke”

|  
|  

Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.

Det som har hänt är i korthet att Malmöbolaget Doxa, grundat av Greg Dingizian som för 20 år sedan tog över ett torsobygge i kaos och styrde upp det, för snart två år sedan köpte bygg-och fastighetsbolaget Serneke, grundat av göteborgaren Ola Serneke.

Sernekes stora projekt var Karlastaden, en helt ny stadsdel i Göteborg med Sveriges högsta byggnad Karlatornet i centrum. Det blev Greg Dingizians andra stora skyskrapeprojekt.

Serneke har visat sig bli en sällsynt dålig affär för Doxa. I ett försök att rädda vad som räddas kan har Doxa sålt Sernekes byggverksamhet, Serneke Sverige AB, till det tyska riskkapitalbolaget Mutares. Köpeskillingen var 1,1 miljarder kronor och betalningen har erlagts som en revers, alltså en skuldförbindelse.

På tisdagen meddelade parterna att Serneke Sverige AB har försatts i konkurs, bara ett halvår efter att tyskarna ansett att bolaget var värt en miljard. 

“Jag är lika förvånad som alla andra.”

Greg Dingizian

Hur är det möjligt?

– Fråga inte mig. Jag är lika förvånad som alla andra. Mutares gjorde en mycket grundlig due diligence, i flera månader, säger Greg Dingizian som spenderat hela tisdagskvällen och onsdagsmorgonen med att prata med arga och förvånade aktieägare.

Doxa meddelar att konkursen innebär att bolaget reserverar en förlust på 150 Mkr i samband med färdigställandegarantier kring Sernekes pågående byggen. Det motsvarar 12 öre per aktie. Under den sista halvtimmen av börshandeln på tisdagen föll dock Doxas aktie med 33 öre, motsvarande halva börsvärdet.

– Jag har fått frågor om reversen, det vill säga om det finns mer risk för Doxa i det som hänt. Men det gör det inte, säger Greg Dingizian.

Doxas aktie steg på onsdagsmorgonen med 33 procent, vilket visar att tisdagens kursfall var en överreaktion.

Mutares motiverar konkursen i ett pressmeddelande med att Sernekes finansiella ställning har försämrats kraftigt sedan förvärvet gjordes i somras.

”När affären stängdes i november hade Sernekes finansiella ställning försämrats kraftigt. Det berodde främst på förlorade kundfordringar, förstörda relationer till stora kunder och leverantörer, samt försämrad kreditrating”, skriver Mutares.

Serneke har blivit förödande för Doxa. I mellandagarna kom beskedet att Doxa säljer alla sina befintliga fastigheter, däribland Malmö Arena.

– Vi satt på för mycket tillgångar i förhållande till eget kapital. Det var nödvändigt att sälja, säger Greg Dingizian.

Om ni inte hade köpt Serneke, hade ni då fortfarande varit ägare till Malmö Arena?

– Ja. Det är något magiskt med torn. Jag hade ansvar för HSB:s bygge av Turning Torso, och det var stökigt och komplicerat på många sätt, men det var ingenting jämfört med Serneke, säger Greg Dingizian.

Gunnar Wrede

Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bergendahls – från retail till family office

    För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.

  • Mölla säker hamn i tullkaoset

    När börserna fallit världen över har familjeföretaget Skåne-Möllans aktie tagit fart. Det är inte första gången som aktien går motvalls och vd Anders Persson har en teori om varför.

  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.


  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.