Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.
Det som har hänt är i korthet att Malmöbolaget Doxa, grundat av Greg Dingizian som för 20 år sedan tog över ett torsobygge i kaos och styrde upp det, för snart två år sedan köpte bygg-och fastighetsbolaget Serneke, grundat av göteborgaren Ola Serneke.
Sernekes stora projekt var Karlastaden, en helt ny stadsdel i Göteborg med Sveriges högsta byggnad Karlatornet i centrum. Det blev Greg Dingizians andra stora skyskrapeprojekt.
Serneke har visat sig bli en sällsynt dålig affär för Doxa. I ett försök att rädda vad som räddas kan har Doxa sålt Sernekes byggverksamhet, Serneke Sverige AB, till det tyska riskkapitalbolaget Mutares. Köpeskillingen var 1,1 miljarder kronor och betalningen har erlagts som en revers, alltså en skuldförbindelse.
På tisdagen meddelade parterna att Serneke Sverige AB har försatts i konkurs, bara ett halvår efter att tyskarna ansett att bolaget var värt en miljard.
Hur är det möjligt?
– Fråga inte mig. Jag är lika förvånad som alla andra. Mutares gjorde en mycket grundlig due diligence, i flera månader, säger Greg Dingizian som spenderat hela tisdagskvällen och onsdagsmorgonen med att prata med arga och förvånade aktieägare.
Doxa meddelar att konkursen innebär att bolaget reserverar en förlust på 150 Mkr i samband med färdigställandegarantier kring Sernekes pågående byggen. Det motsvarar 12 öre per aktie. Under den sista halvtimmen av börshandeln på tisdagen föll dock Doxas aktie med 33 öre, motsvarande halva börsvärdet.
– Jag har fått frågor om reversen, det vill säga om det finns mer risk för Doxa i det som hänt. Men det gör det inte, säger Greg Dingizian.
Doxas aktie steg på onsdagsmorgonen med 33 procent, vilket visar att tisdagens kursfall var en överreaktion.
Mutares motiverar konkursen i ett pressmeddelande med att Sernekes finansiella ställning har försämrats kraftigt sedan förvärvet gjordes i somras.
”När affären stängdes i november hade Sernekes finansiella ställning försämrats kraftigt. Det berodde främst på förlorade kundfordringar, förstörda relationer till stora kunder och leverantörer, samt försämrad kreditrating”, skriver Mutares.
Serneke har blivit förödande för Doxa. I mellandagarna kom beskedet att Doxa säljer alla sina befintliga fastigheter, däribland Malmö Arena.
– Vi satt på för mycket tillgångar i förhållande till eget kapital. Det var nödvändigt att sälja, säger Greg Dingizian.
Om ni inte hade köpt Serneke, hade ni då fortfarande varit ägare till Malmö Arena?
– Ja. Det är något magiskt med torn. Jag hade ansvar för HSB:s bygge av Turning Torso, och det var stökigt och komplicerat på många sätt, men det var ingenting jämfört med Serneke, säger Greg Dingizian.
Gunnar Wrede