onsdag 22 januari 2025

inloggad som

”HSB var ingenting mot Serneke”

|  
|  

Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.

Det som har hänt är i korthet att Malmöbolaget Doxa, grundat av Greg Dingizian som för 20 år sedan tog över ett torsobygge i kaos och styrde upp det, för snart två år sedan köpte bygg-och fastighetsbolaget Serneke, grundat av göteborgaren Ola Serneke.

Sernekes stora projekt var Karlastaden, en helt ny stadsdel i Göteborg med Sveriges högsta byggnad Karlatornet i centrum. Det blev Greg Dingizians andra stora skyskrapeprojekt.

Serneke har visat sig bli en sällsynt dålig affär för Doxa. I ett försök att rädda vad som räddas kan har Doxa sålt Sernekes byggverksamhet, Serneke Sverige AB, till det tyska riskkapitalbolaget Mutares. Köpeskillingen var 1,1 miljarder kronor och betalningen har erlagts som en revers, alltså en skuldförbindelse.

På tisdagen meddelade parterna att Serneke Sverige AB har försatts i konkurs, bara ett halvår efter att tyskarna ansett att bolaget var värt en miljard. 

“Jag är lika förvånad som alla andra.”

Greg Dingizian

Hur är det möjligt?

– Fråga inte mig. Jag är lika förvånad som alla andra. Mutares gjorde en mycket grundlig due diligence, i flera månader, säger Greg Dingizian som spenderat hela tisdagskvällen och onsdagsmorgonen med att prata med arga och förvånade aktieägare.

Doxa meddelar att konkursen innebär att bolaget reserverar en förlust på 150 Mkr i samband med färdigställandegarantier kring Sernekes pågående byggen. Det motsvarar 12 öre per aktie. Under den sista halvtimmen av börshandeln på tisdagen föll dock Doxas aktie med 33 öre, motsvarande halva börsvärdet.

– Jag har fått frågor om reversen, det vill säga om det finns mer risk för Doxa i det som hänt. Men det gör det inte, säger Greg Dingizian.

Doxas aktie steg på onsdagsmorgonen med 33 procent, vilket visar att tisdagens kursfall var en överreaktion.

Mutares motiverar konkursen i ett pressmeddelande med att Sernekes finansiella ställning har försämrats kraftigt sedan förvärvet gjordes i somras.

”När affären stängdes i november hade Sernekes finansiella ställning försämrats kraftigt. Det berodde främst på förlorade kundfordringar, förstörda relationer till stora kunder och leverantörer, samt försämrad kreditrating”, skriver Mutares.

Serneke har blivit förödande för Doxa. I mellandagarna kom beskedet att Doxa säljer alla sina befintliga fastigheter, däribland Malmö Arena.

– Vi satt på för mycket tillgångar i förhållande till eget kapital. Det var nödvändigt att sälja, säger Greg Dingizian.

Om ni inte hade köpt Serneke, hade ni då fortfarande varit ägare till Malmö Arena?

– Ja. Det är något magiskt med torn. Jag hade ansvar för HSB:s bygge av Turning Torso, och det var stökigt och komplicerat på många sätt, men det var ingenting jämfört med Serneke, säger Greg Dingizian.

Gunnar Wrede

Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Eventet drog storpublik

    Rapidus allra första pitchevent drog storpublik till Elite Hotel Ideon i Lund på tisdagseftermiddagen. Regionens mest spännande företag som står inför uppskalning fick chansen att presentera sig för investerare, branschfolk och nyfikna Rapidusvänner.


  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • Erik Selin tar över Malmö Arena

    Percy Nilssons skapelse, Malmö Arena i Hyllie, byter ägare i en miljardaffär. Arenan ingår när fastighetsbolaget Doxa säljer hela sin fastighetsportfölj till miljardären Erik Selins bolag Balder.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • … men Klara Bo planerar storaffär

    Det skånska fastighetsbolaget Klara Bo planerar att köpa bostäder i Helsingborg för drygt 800 miljoner kronor. Därför är det dags för en nyemission på nästan halva beloppet. Klara Bo:s vd Andreas Morfiadakis förklarar varför de nu vågar vara offensiva.

  • Han tar position för växande Malmö

    I sin nya affärsplan riktar Trianon tillbaka fokus mot tillväxt. Fastighetsbolagets vd och största ägare Olof Andersson berättar för Rapidus hur den framtida mixen i beståndet ska se ut, att Entré är en missförstådd fastighet och varför han lyssnar ”sparsamt” på Riksbanken.

  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.