onsdag 15 januari 2025

inloggad som

Qvantum tar in 1,2 miljarder – vill värma upp hela Europa

|  
|  

Värmepumpsföretaget Qvantum storsatsar under 2025. Med en rejäl kapitalinjektion ska produktionen öka och visionen om värmepumpar på kontinenten förverkligas.

Skånska Qvantum tillverkar och utvecklar värmepumpar, ett mer miljövänligt uppvärmningsalternativ än exempelvis gaspannor. Förra året var ett viktigt år för bolaget då det påbörjade både tillverkning och försäljning av värmepumpar i Sverige.

— Det vi lyckades med förra året var att vi blev accepterade och välkomnade på den svenska marknaden. Samtliga distributörer tog in oss och lagerhåller oss, och det är vad jag vet första gången någonsin, säger Qvantums vd och medgrundare Fredrik Rosenqvist.

Det nya året rivstartas i samma positiva anda med ett kapitaltillskott på 1,2 miljarder kronor, som ska gå till både ökad produktionskapacitet och expansion till fler europeiska marknader.

Bolaget har två fabriker: en som ligger vägg i vägg med huvudkontoret i Åstorp, och en i ungerska Nyíregyháza. Tillsammans ska de båda fabrikerna komma upp i en produktionskapacitet på 350 000 värmepumpar per år, varav 50 000 i Åstorp. Hur många som tillverkades förra året kan inte Fredrik Rosenqvist uppge, men säger att investeringarna i maskinparker och personal sker stegvis.

Värmepumpar för europeiska hyreshus

Qvantum startades med en vision om att tillverka värmepumpsystem för europeiska hyresfastigheter. I år tar bolaget stegen för att realisera den visionen. Bolaget har redan en säljverksamhet i sju europeiska länder, men dessa ska bli betydligt fler när hela produktportföljen nu ska lanseras.

— Nu når vi 18 europeiska länder, men målsättningen är hela Europa. 2025 handlar om att fortsätta produktlanseringen, och öka produktionstakten, säger Fredrik Rosenqvist.

Det nya kapitalet får Qvantum in från tidigare investerare, bland annat tidigare EQT-vdn Thomas von Koch, IMAS Foundation, Munters, SEB Greentech, DIG Investment – och så Mats Ramström, som tidigare var vd för Atlas Copco. Mats Ramström tar nu också en plats i styrelsen.

— Mats har varit rådgivare till oss tidigare och att han nu går in i styrelsen är väldigt positivt. Han är en väldigt aktiv styrelsemedlem. Marknadsfokuset är Mats hemmaarena och det är där han fungerar som sparringparter till mig och styrelsen, säger Fredrik Rosenqvist.

Julia Fryklund

Värmepumpsföretaget Qvantum storsatsar under 2025. Med en rejäl kapitalinjektion ska produktionen öka och visionen om värmepumpar på kontinenten förverkligas.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Lundabolaget som vill att du ska springa till jobbet

    Iamrunbox från Lund tillverkar ryggsäckar för löparpendlare. Nästa vecka deltar de på Rapidus och Danske Banks pitchevent. — Vi hoppas träffa smarta investerare, säger medgrundaren David Axelsson.

  • Labbet som ökar vinsten

    Kontraktslaboratoriet Redoxis i Lund ökar omsättning och vinst trots att kunderna, många mindre läkemedelsutvecklingsbolag, har svårt att finansiera sin forskning. Vd Malin Hultqvist förklarar tricket.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.


  • Eolus säljer prestigeprojekt i USA

    Malmöbaserade Eolus Vind säljer batterilagringsprojektet Pome i Kalifornien. Affären är värd dubbelt upp av Eolus börsvärde, och beskedet om affären har fått aktien att rusa.

  • Regeringbeslutet blev käftsmäll för Eolus Vind

    Regeringens stopp av två av Malmöbaserade Eolus vindkraftsprojekt blev en rejäl smäll för bolaget som vänder till röda siffror under årets tredje kvartal.

  • Problemen hopar sig för Eolus

    Uteblivna affärer gör att Malmöbaserade Eolus Vind redovisar en brakförlust. Samtidigt plockas viktiga projekt bort från den nya havsplanen som regeringen beställt. Vindkraftsbolaget arbetar nu för fullt med sina finansiella mål.

  • Jonas Birgerssons nya giv – revolutionera elnätet

    Med Framfab och Bredbandsbolaget som plattform propagerade Jonas Birgersson på 1990-talet för storskalig fibernätsutbyggnad. I stora drag fick han rätt. Fibernät har byggts och det gamla telefonnätet avvecklas. Nu vill han starta en motsvarande revolution – för el-nätet.

  • Högspänningskablar heta på danska börsen

    Svenska kraftnät är mitt uppe i en historisk utbyggnad av stamnätet för el. Det innebär möjligheter för den danska kabeltillverkaren NKT som miljardinvesterar i Sverige.

  • Motvind för Eolus

    Vindkraftsbolaget Eolus redovisar en brakförlust för årets första kvartal, i skuggan av jätteaffären där EQT köper konkurrenten OX2.

  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Qvantum trotsar värmepumpsraset

    Värmepumpsjätten Nibes varsel 340 anställda i Sverige får inte skånska utmanaren Qvantum att deppa. Nedgången är tillfällig, anser vd Fredrik Rosenqvist.

  • Fel ministern: Nato kan ge medvind för vindkraft till havs

    Ebba Busch har varnat för att Nato-inträdet kan försvåra för ny havsbaserad vindkraft. Men de bolag som projekterar utanför den skånska kusten håller inte med. Tvärtom, säger de i Rapidus rundringning.