Den digitala överviktskliniken Yazen köper danska vårdgivaren Medstart. Bolaget tar sig därmed in på en ny geografisk marknad.
Malmöbaserade Yazen gjorde nyligen en nyemission som tillförde bolaget 224 miljoner kronor med europeisk expansion som det uttalade syftet. Köpet av Medstart är ett första konkret exempel.
– Vi har varit i diskussioner sedan i somras, men inväntade att emissionen skulle vara på plats, säger Yazens vd Fredrik Meurling.
Medstart är etablerat i Danmark och i Norge, och precis som Yazen grundat av läkare. Bolaget har också en liknande modell för att behandla övervikt, med en kombination av livstilsrådgivning och läkemedel.
– Vi är samma andas barn, kan man säga.
Medstarts verksamhet ska under nästa år integreras i Yazen. Vd och grundare Oliver Willacy blir kvar i organisationen som Danmarkschef.
Med förvärvet etablerar Yazen sig i Danmark och har därmed fullskalig verksamhet i fem länder, Sverige, Norge, Danmark, Nederländerna och Spanien, samt pilotverksamheter i Storbritannien och Tyskland.
Fredrik Meurling säger att Medstart är ”klart mindre” än Yazen, men vill inte närmare specificera hur mycket mindre. Köpeskillingens storlek är också hemlig.
– Vi betalade i cash men vi går inte ut med några belopp.
I den offentliga debatten har Yazen under året fått kritik för att skriva ut läkemedel utan fysiskt möte med patienten och för att mediciner som Ozempic borde gå till diabetiker istället för till överviktiga.
Konflikt med Läkemedelsverket
Nyligen stod det klart att Läkemedelsverket vid vite förbjuder bolaget att marknadsföra receptbelagda läkemedel på nätet, ett beslut Yazen har överklagat.
Yazen menar att bolaget inte säljer läkemedel och att informationen bolaget som ger inte är marknadsföring utan bara uppfyller den lagstadgade informationsplikten, samt att bolagets behandling tvärtom minskar patienternas behov av läkemedel.
– Vi är en digital vårdgivare som inte säljer några läkemedel, något vi märker att en del myndigheter och andra instanser inte förstår. Vår uppgift är att behandla människor som lider av den kroniska sjukdomen obesitas med stöd för livsstilsförändringar med hjälp av ett multidisciplinärt team (…) samt med läkemedel (både receptbelagd och icke receptbelagda), sade Yazens medgrundare och chefsläkare Martin Carlsson i en kommentar.
Fotnot: Fåhraeus Startup and Growth (FSG) är en av investerarna i Yazen. Christer Fåhraeus, som står bakom FSG, är majoritetsägare i Rapidus.
Ola Nilsson