Den svaga byggkonjunkturen ställer till det för Lindab. Ventilationsbolaget drar i handbromsen för att stärka lönsamheten och anpassa de fasta kostnaderna. Det innebär att 180 heltidstjänster ryker.
Lindab, med huvudkontor i Förslöv utanför Båstad, kapar 180 heltidstjänster. Samtidigt avvecklar bolaget verksamheter på tio platser, både i Sverige och utomlands, inom lager och lokal produktion. Byggkonjunkturen är fortsatt svag och återhämtningen tar längre tid än vad Lindabs vd och koncernchef Ola Ringdahl hoppats på.
– Den tröga byggkonjunkturen gör att vår försäljning har krympt under två års tid. Nu känner vi att volymerna är för låga och kostymen för stor. Vi försöker spara kontinuerligt, men nu har vi nått en punkt då vi inte kan hyvla lite grann utan måste ta ett större grepp. Åtgärder är viktiga för att sänka Lindabs fasta kostnader och öka lönsamheten i en tid när efterfrågan är dämpad, säger Ola Ringdahl.
De hårda nedskärningarna och kostnadsminskningarna som nu genomförs sänker Lindabs fasta kostnader och förväntas ha en marginalstärkande effekt under 2025. De fasta kostnaderna reduceras med totalt 120 miljoner kronor på årsbasis, varav 105 Mkr är kopplade till affärsområdet Ventilation Systems.
Från januari 2025 uppnås en årlig besparingseffekt på 90 Mkr och full effekt ska uppnås i juli 2025. Besparingsåtgärderna medför engångskostnader på totalt 70 MSEK, som belastar resultatet för det här årets fjärde kvartal.
– Vi har ett lönsamhetsmål om att ligga över 10 procent i tillväxt varje år, åtgärdsprogrammet vi genomför nu är för att säkerställa våra finansiella lönsamhetsmål.
Förra året passerade Lindab 13 miljarder kronor i omsättning. 2027 ska bolaget nå 20 mdr. Besparingsåtgärderna har enligt Ola Ringdahl ingen effekt på omsättningsmålet som alltså ligger fast.
– Men det är klart att om byggkonjunkturen är fortsatt svag så blir det svårt att nå målet. Vi kan inte bara göra förvärv, det krävs även tillväxt i marknaden, säger han.
Lindab har gjort flera förvärv de senaste tre-fyra åren och bolagets förvärvsambitioner kvarstår.
– Vi har pengar i kassan och vi kommer att fortsätta våra satsningar på konkurrenskraftiga produkter, förvärv och digitalisering, säger Ola Ringdahl.
Lindab-koncernen är etablerad i 20 länder med cirka 5 000 medarbetare. Norden står för 45 procent av försäljningen. Lindab är noterat på Nasdaq Stockholm, Large Cap och koncernens börsvärde ligger på drygt 18,1 miljarder kronor.
När det gäller nedskärningarna i personal är cirka två tredjedelar av de 180 heltidstjänsterna tjänstemän. Den sista tredjedelen arbetar inom produktion.
Martin Linderoth