måndag 4 november 2024

inloggad som

Skånska utmanarna på frukostbordet

|  
|  ,

En flingsugen men diabetessjuk pappa fick två kompisar att börja tillverka flingor hemma i köket. Nu skalar de upp tillverkningen och siktar på miljonomsättning.

Sebri Mohammed-Abdu (27) och Robin Stoytchev (27) är två vänner från Lund som 2023 startade Low-ki, en webbshop som säljer egentillverkade frukostflingor. Det speciella med deras flingor är att de bara innehåller lite socker, men istället mycket protein – och är dessutom helt glutenfria.

– Sebris pappa har typ 2-diabetes och kunde i princip inte äta några flingor alls, de flesta är ju helt bombade med socker. Det var där idén uppkom, berättar Robin Stoytchev.

De goda vännerna började experimentera med att tillverka egna flingor hemma i köket. Det tränade dem inte bara i hur man gör flingor, utan också i uthållighet.

Från vänster: Robin Stoytchev och Sebri Mohammed-Abdu

– Vi misslyckades vecka ut och vecka in i över ett år, men sedan fick vi till det, säger Robin Stoytchev.

Hem till Robins lägenhet införskaffades en livsmedelsugn, och Malmö stads miljöförvaltning bjöds in för att inspektera säkerhet och sanitet. Därefter kunde den första omgången flingor tillverkas, som snabbt sålde slut.

– Vi sålde 300 paket på tre veckor, det var mycket högre tryck än vi först kunnat tro.

Nu är det långt ifrån bara diabetiker som är målgrupp. Det höga proteininnehållet gör dem till ett attraktivt val för den träningsintresserade, men även föräldrar till barn som är glutenintoleranta har berättat vilken betydelse flingorna gör för deras vardag.

Kundkontakterna har under bolagets inledning varit många. Sebri och Robin körde runt och levererade de flesta flingpaketen personligen, då beställningarna främst kom från området runt Malmö och Lund.

– Nu ska vi få ordning på logistiken. Vi måste kunna leverera beställningarna inom en till tre vardagar och inte en månad, säger Robin Stoytchev.

Inom några veckor kommer även tillverkningen uppgraderas, när den flyttar ut från Robins lägenhet och in i ett riktigt industrikök. Genom nätverket Foodtech Innovation har Low-ki-grundarna fått kontakt med restaurangägaren och entreprenören Sadoo Iskandarani, som erbjudit plats i produktionsköket i Sofielund i Malmö, där hans libanesiska matprodukter tillverkas under etiketten Tamini.

Ökad produktion och förbättrad logistik är två huvudspår för Low-kis fortsättning. Då hoppas de också kunna öka sin omsättning markant.

– Om vi kan komma igång med försäljningen ordentligt nästa år så har vi som mål att omsätta en halv miljon kronor under det första halvåret, säger Robin Stoytchev.

När produktion och försäljning kommit igång på riktigt kan det bli aktuellt att ta in externt kapital i bolaget. Men tills vidare håller de fokus på att utveckla den egenbyggda e-handeln och dess produkter för att kunna växa sin egen takt.

– Vi är i en bransch som är volymdriven. Ska man upp i ordentlig omsättning inom livsmedelsbranschen så måste vi ut i butik så småningom, annars blir det svårt att komma upp i flera miljoners omsättning, som vi har som ambition. Men vi vill skala upp och bli varmare i kläderna först, säger Robin Stoytchev.

Julia Fryklund

En flingsugen men diabetessjuk pappa fick två kompisar att börja tillverka flingor hemma i köket. Nu skalar de upp tillverkningen och siktar på miljonomsättning.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Efter odlat kött kommer värmepumpar

    Köttordlarbolaget Re:meat får ett syskon. Det är Re:notch Energy, som har en lösning för energilagring för att förbättra värmepumpars effektivitet. Bakom de båda bolagen står delar av samma grundargäng.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.


  • Zerotude ska göra röda byggnader gröna

    Renoveringar är ett måste om fastighetsägare ska kunna möta EU:s krav på byggnaders energieffektivitet. Maximilian Deiters (32) är medgrundare till Zerotude, som visar hur fastighetsägare smartast renoverar sitt bestånd.

  • Pifa tar e-handel till partihandeln

    Pifa är bolaget bakom partihandel.se, ett affärs- och lagerhanteringssystem som vänder sig till partihandlare och grossister. Med nyinkommet kapital ska bolaget växa och dubbla omsättningen. Nu vill Jeremias Hillerberg (31) utveckla partihandlarnas bästa e-handelstjänst.

  • Digitala labb låter elever testa mer

    Få skolämnen behöver så många praktiska inslag som kemi, fysik och biologi. Lundabolaget Edda Knowledge tänjer på gränserna för vad som är möjligt att göra på lektionerna.

  • Taxwize vill göra goda råd snabbare

    Skatterådgivarna kan se fram emot ett enklare arbetsliv. Detta tack vare Minc-företaget Taxwize, där grundaren Tim Schulz (33) är en av Rapidus 34:or.

  • AI-bolaget i Helsingborg mot lönsamhet

    Klang AI har nischat sig på transkribering och analyser av intervjuer. Efter mindre än två år är Helsingborgsbolaget på väg mot lönsamhet. Nästa år hoppas de dubbla omsättningen.

  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Dags för årets 34:or

    Äntligen! Nu är årets lista klar med 34 företagare som är max 34 år – som ska få en eloge för flit, smarthet och framgång.

  • Curastream automatiserar läkarjournal

    Mer tid för patienter och mindre tid på journalskrivande. Det är tanken bakom Curastream AI:s mjukvarulösning som skriver journalen redan medan läkaren pratar med patienten. Här årets första nya 34:a.

  • Rapidus-34:a i konkurs

    Recilio har utvecklat en digital plattform för arbetsplatser som vill förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Nu är bolaget försatt i konkurs.

  • Stämningen på topp när 34:orna hyllades

    I går presenterade Rapidus årets fem toppkandidater från 34:orna, en förstafemma som lär göra väsen av sig i många år framöver.