onsdag 16 oktober 2024

inloggad som

Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

|  ,
|  

Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

EPFF (Electrical Pipe For Fluid transport) utvecklar en teknik för att genom elektrifiering motverka bakterietillväxt.

– Till exempel i ett dricksvattenrör bildas det hinnor och slem, alltså biofilmkolonier. Det gör ju att man får bakterier i vattnet och blir sjuk. Vår teknik handlar om göra ytan obekväm, olämplig för bakterier att bildas och spridas, säger vd:n och medgrundare Lars Selling.

Tekniken kan i teorin appliceras på vilken vätska eller för den delen vilken elektriskt ledande yta som helst. Alfa Laval har köpt ett av bolagets patent som specifikt gäller plattvärmeväxlare. Bolaget använder tekniken tillsammans med värmeväxlare i mejerier som är en del av pastöriseringsprocessen. För mejeriet blir vinsten dels ökad produktivitet när systemet inte måste rengöras lika ofta, dels miljöbesparingar i form av minskat användning av vatten, energi och kemikalier.

Alfa Laval är bolagets första stora kommersiella affär som Lars Selling hoppas ska leda till fler.

– Vi försöker göra precis som med Alfa Laval, nämligen hitta samarbetspartner som har tillgång till marknaden. Och sen samarbeta med dem via försäljning av ett patent eller licensiering.

Lars Selling äger tillsammans med den andra grundaren Thomas Andersson majoriteten av EPFF. Bland de mindre ägarna finns bland andra LU Holding och Kenneth Persson som är professor i vattenresurslära på Lunds universitet.

De båda grundarna är baserade i Kungsör och har sin bakgrund i rörbranschen.

– Vi hade ett bolag som utvecklade bensinrörssystem. Vi sålde det för drygt tio år sedan och då hade vi den här elektriska metoden i byrålådan, berättar Lars Selling.

Utvecklingen av metoden ledde dem till Lund och Win Water på Ideon, med ett ursprungligt fokus på dricksvatten. Även om sätet formellt är i Mälardalen har EPFF sin operativa verksamhet i Lund.

– Nu har vi lite kassa och kan jobba på ett tag. Alfa Laval-affären kommer att hjälpa till att skapa lite intresse. Jag hoppas att vi kan komma någonstans inom det kommande året med ytterligare affärer.

Framåt handlar det om att testa nya applikationer. Det kan vara rörledningar i exempelvis bryggerier, men också helt andra sammanhang,

– Biofilm förhindrar ofta läkning i sår. Elektriskt ledande förband kan då snabba upp och förbättra läkningsprocessen, så det håller vi också på att titta på. Vi känner oss för lite grann och har några bra spår.

Ola Nilsson

Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.


  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.