tisdag 14 januari 2025

inloggad som

Opticept tar nya steg

|  
|  

Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

Opticept har på senare tid skördat framgångar inom oliv- och vinindustrin. Nu hoppas bolaget få fler kunder som använder Simply No Wastes teknik för att utvinna värdefulla substanser från restprodukter.

Simply No Waste använder redan Opticepts teknik PEF för att utvinna näringsämnen från restprodukter i form av avocadokärnor till sin dryck Kado. PEF är en teknik som utnyttjar elektriska fält för att mjuka upp exempelvis livsmedel. Hittills har Simply No Waste hyrt in sig på en maskin hos Opticept, men nu vill bolaget skala upp produktionen och installera en maskin i sina produktionslokaler.

– Simply No Waste är ett jättespännande litet bolag med få resurser. Därför valde vi att ta betalt i form av aktier i bolaget när vi sålde en maskin. Fördelen med denna lösning är att den kan ge oss fler affärer inom en ny applikation – det finns ett intresse från livsmedelsindustrin att utvinna värdefulla substanser från restprodukter. Vi får också tillgång till en riktig livsmedelsanläggning för att köra tester i våra kundprojekt, säger Thomas Lundqvist, vd för Opticept.

Han vill inte avslöja några siffror från affären.

Under våren och sommaren har Opticept även haft framgångar inom sitt affärsområde oliver. Fyra spanska olivoljeproducenter har köpt PEF-maskiner, och några andra har skrivit hyresavtal för att utvärdera PEF-tekniken.

– I år förväntar man sig en normal olivskörd, vilket är en positiv överraskning efter några år med dåliga skördar. Efter att vi knöt till oss en ledande producent i Andalusien har vi nu gjort fler affärer, det ser ut att bli en bra fart i det segmentet framöver för oss.

Opticept marknadsför sina maskiner mot vitt skilda användningsområden. Flera avtal har under våren tecknats med tillverkare av olivolja. Inom vintillverkning skrev bolaget nyligen ett hyresavtal med franska Perrin et Fils som bland annat har viner från området Châteauneuf-du-Pape.

Inom fasta livsmedel fick bolaget i våras fått en rekordstor order värd 60 Mkr från den kanadensiska pommes frites-tillverkaren Food Process Solutions.

Det multinationella bolaget Dole genomför försök med Opticepts teknik för att öka utvinningen i juicetillverkning. PEF-tekniken används även på snittblommor och sticklingar för att förlänga hållbarheten.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.