Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.
Opticept har på senare tid skördat framgångar inom oliv- och vinindustrin. Nu hoppas bolaget få fler kunder som använder Simply No Wastes teknik för att utvinna värdefulla substanser från restprodukter.
Simply No Waste använder redan Opticepts teknik PEF för att utvinna näringsämnen från restprodukter i form av avocadokärnor till sin dryck Kado. PEF är en teknik som utnyttjar elektriska fält för att mjuka upp exempelvis livsmedel. Hittills har Simply No Waste hyrt in sig på en maskin hos Opticept, men nu vill bolaget skala upp produktionen och installera en maskin i sina produktionslokaler.
– Simply No Waste är ett jättespännande litet bolag med få resurser. Därför valde vi att ta betalt i form av aktier i bolaget när vi sålde en maskin. Fördelen med denna lösning är att den kan ge oss fler affärer inom en ny applikation – det finns ett intresse från livsmedelsindustrin att utvinna värdefulla substanser från restprodukter. Vi får också tillgång till en riktig livsmedelsanläggning för att köra tester i våra kundprojekt, säger Thomas Lundqvist, vd för Opticept.
Han vill inte avslöja några siffror från affären.
Under våren och sommaren har Opticept även haft framgångar inom sitt affärsområde oliver. Fyra spanska olivoljeproducenter har köpt PEF-maskiner, och några andra har skrivit hyresavtal för att utvärdera PEF-tekniken.
– I år förväntar man sig en normal olivskörd, vilket är en positiv överraskning efter några år med dåliga skördar. Efter att vi knöt till oss en ledande producent i Andalusien har vi nu gjort fler affärer, det ser ut att bli en bra fart i det segmentet framöver för oss.
Opticept marknadsför sina maskiner mot vitt skilda användningsområden. Flera avtal har under våren tecknats med tillverkare av olivolja. Inom vintillverkning skrev bolaget nyligen ett hyresavtal med franska Perrin et Fils som bland annat har viner från området Châteauneuf-du-Pape.
Inom fasta livsmedel fick bolaget i våras fått en rekordstor order värd 60 Mkr från den kanadensiska pommes frites-tillverkaren Food Process Solutions.
Det multinationella bolaget Dole genomför försök med Opticepts teknik för att öka utvinningen i juicetillverkning. PEF-tekniken används även på snittblommor och sticklingar för att förlänga hållbarheten.
Elisabet Ottosson