lördag 23 november 2024

inloggad som

Skånsk elproduktion måste sexfaldigas

|  
|  

Skånes självförsörjning på eleffekt ska gå från 15 procent till 50 procent senast år 2030. Planen kallas realistisk men stretchad. Och det kommer att kosta. Idag släppte Skånes Effektkommission en färdplan för Skånes elförsörjning.

Att Sveriges elprisområden har lett till skyhöga elpriser i Sydsverige är knappast någon nyhet. Inte heller att Skåne är sämst i Europa när det gäller egen elproduktion och kapacitet att hämta el från andra nät. Nu ska det bli ändring på det, i alla fall om man ska tro Skånes Effektkommissions färdplan för Skånes elförsörjning.

I utredningen som släpptes i dag pekas elområde 4, där Skåne ingår, ut som det område i Europa med minst installerade megawattimmar i förhållande till användning. Målet för färdplanen är att Skånes självförsörjningsgrad av eleffekt ska öka från dagens 15 procent till minst 50 procent 2030 under dygnets alla timmar, det vill säga även under den så kallade topplasttimmen.

Det innebär att elproduktionen i Skåne måste öka från 1.177 till över 7.800 megawattimmar till 2030. Det är ett sexfaldigande jämfört med hur läget såg ut 2020.

– Under de senaste åren har det blivit uppenbart att det inte finns en samlande aktör som tar ansvar för Skånes energiförsörjning, därför startade vi Skånes Effektkommission. Som första region i Sverige går vi nu fram med en realistisk färdplan för hur vi ska möta energibehovet, säger effektkommissionens ordförande och regionråd i Region Skåne Anna Jähnke (M) under morgonens presskonferens.

Vindkraften pekas ut som det produktionsslag som är möjligt att öka på så kort tid, men även insatser för energieffektivisering och efterfrågeflexibilitet är viktiga verktyg. Men det krävs mycket mer. Per Tryding är vice vd på Svenska Handelskammaren och har varit med och tagit fram färdplanen.

– Det här är en fysisk plan, med ett antal komponenter som visar vad vi kan göra här och nu. Det krävs ett antal investeringar i näten. Bland annat i en ring i Skåne med ett stamnät så att regionala och lokala nät kan kopplas samman, säger han.

Per Tryding lyfter också fram investeringar i kraftverk. Skåne måste koppla på ny, egen produktion och få in el från flera olika kraftkällor.

– Företag och hushåll måste också bli bättre på effektiv energianvändning. Det är en enkel åtgärd som inte kräver tunga investeringar eller samhällsbeslut.

För att nå målen i färdplanen är det alltså många pusselbitar som ska falla på plats och det kommer att bli kostsamt.

– Det här är en solid och realistisk plan för vad vi kan göra här och nu. Den är stretchad och det blir inte lätt, samtidigt som det kommer krävas många miljarder i investeringar. Men det finns ingen tvekan om att efterfrågan och behovet av el kommer att öka framöver, säger Per Tryding.

Färdplanen har tagits fram av medlemmarna i Skånes Effektkommission, som förutom Region Skåne och ett antal skånska kommuner även inbegriper flera energiföretag och elnätsföretag i Skåne, samt Länsstyrelsen Skåne.

Martin Linderoth

Skånes självförsörjning på eleffekt ska gå från 15 procent till 50 procent senast år 2030. Planen kallas realistisk men stretchad. Och det kommer att kosta.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Regeringbeslutet blev käftsmäll för Eolus Vind

    Regeringens stopp av två av Malmöbaserade Eolus vindkraftsprojekt blev en rejäl smäll för bolaget som vänder till röda siffror under årets tredje kvartal.

  • Problemen hopar sig för Eolus

    Uteblivna affärer gör att Malmöbaserade Eolus Vind redovisar en brakförlust. Samtidigt plockas viktiga projekt bort från den nya havsplanen som regeringen beställt. Vindkraftsbolaget arbetar nu för fullt med sina finansiella mål.

  • Jonas Birgerssons nya giv – revolutionera elnätet

    Med Framfab och Bredbandsbolaget som plattform propagerade Jonas Birgersson på 1990-talet för storskalig fibernätsutbyggnad. I stora drag fick han rätt. Fibernät har byggts och det gamla telefonnätet avvecklas. Nu vill han starta en motsvarande revolution – för el-nätet.

  • Högspänningskablar heta på danska börsen

    Svenska kraftnät är mitt uppe i en historisk utbyggnad av stamnätet för el. Det innebär möjligheter för den danska kabeltillverkaren NKT som miljardinvesterar i Sverige.

  • Motvind för Eolus

    Vindkraftsbolaget Eolus redovisar en brakförlust för årets första kvartal, i skuggan av jätteaffären där EQT köper konkurrenten OX2.

  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Fel ministern: Nato kan ge medvind för vindkraft till havs

    Ebba Busch har varnat för att Nato-inträdet kan försvåra för ny havsbaserad vindkraft. Men de bolag som projekterar utanför den skånska kusten håller inte med. Tvärtom, säger de i Rapidus rundringning.

  • Eon-toppen lovar miljarder till skånsk el-infrastruktur

    Det krävs enorma investeringar i elnätet för att möta framtidens elbehov. I Skåne ska Eon investera miljarder de kommande åren i vad som internt benämns som Malmöpaketet.

  • …och tar upp kampen om laddkunderna

    Eon knoppar av verksamhetsområdena Drive och Home och lägger dessa i två separat bolag. Anledningen är att energijätten vill möta efterfrågan på en växande marknad för solceller och elbilsladdning.