torsdag 22 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Långt kvar för byggsektorn i klimatpåverkan

|  

Sedan 2008 har utsläppen från uppvärmning av fastigheter minskat med 29 procent. Utsläppen från nyproduktion släpar dock rejält efter. Det visar en rapport om hållbarhet i fastighetsbranschen från Sparbanken Skåne.

Utsläppen från nyproduktion har under perioden bara minskat med 4 procent, står det i rapporten som tagits fram i samarbete med Öresundsinstitutet.

Rapporten pekar dock på att branschen verkar har börjat vakna när det gäller själva byggandet. Från ett fokus på energieffektiviseringar börjar nu hållbarhetsarbetet alltmer inriktas på byggmaterialens och byggprocessens inverkan på klimatet.

Kraven på omställning kommer inte bara från bygg-och fastighetsbolagen själva. Teresa Mattisson, hållbarhetschef på fastighetsbolaget Corem, säger i rapporten att trycket även kommer från investerare och finansiärer. Eftersom branschen har ett stort behov av kapital kan dessa ställa långtgående krav.

Därtill kommer ny lagstiftning och EU-direktiv som måste följas. Den 1 januari 2022 blev det till exempel lagkrav på en klimatdeklaration för alla nya byggnader i Sverige. Det kan även komma att bli aktuellt att införa ett maxgränsvärde för växthusgasutsläpp från nya byggnader. Enligt Boverket kan en sådan regel börja gälla tidigast 1 juli 2025. Ovanpå detta kommer EU:s krav på hållbarhetsredovisningar från stora företag att skärpas från och med 1 januari 2024.

Bygg-och fastighetssektorn svarar för en femtedel av hela Sveriges växthusgasutsläpp. Rapporten pekar på Region Skånes klimatmål om 80 procent mindre utsläpp av växthusgaser till år 2030.

Av rapporten framgår också att byggandet av bostäder i Skåne minskade med 62 procent under första halvåret i år, jämfört med samma period i fjol.

Gunnar Wrede

Sedan 2008 har utsläppen från uppvärmning av fastigheter minskat, men nyproduktioner släpar rejält efter i klimatarbetet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Konkurrens pressar Sparbanken Skåne

    Sparbanken Skåne dras med prispress på utlåningsaffären. Skånes största börsbolag Alfa Laval ser en svagare orderingång. Handelskrig och en skakig omvärld återspeglas i de skånska börsbolagens rapporter för årets första kvartal.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.

  • Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

    På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.