söndag 6 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Svårflörtade riskkapitalister

Investerare och bolag närmar sig varandra igen. Men det är inte kärlek vid första ögonkastet som förr. I dag får bolagen kämpa hårt för att vinna investerarnas gunst.

Rapidus skrev nyligen om finansrådgivningsbolagen som ser ett svagt ljus på den annars mörka transaktionsmarknaden. Säljare och köpare börjar hitta tillbaka till varandra igen, även om läget är avvaktande. Förra veckan besökte Rapidus Nordic Demo Day på Malmö Live och tog tempen på investeringsviljan bland investerarna själva – och på bolagen som slåss om kapitalet. Bilden som målas upp är tydlig, investeringsviljan finns men läget är fortsatt tufft.

– Hur vi utvärderar bolagen har ändrats. För att vi ska investera måste man visa att man är beredd att gå hela vägen. Även om man har en bra pitch och en bra produkt så måste man visa att man kan hantera misslyckanden, hitta lösningar och vara uthållig på lång sikt, säger Jessica Rameau, investeringschef på riskkapitalbolaget Wellstreet.

Mikael Funa från GU Ventures, Göteborgs universitets investeringsarm, bekräftar.

– Läget är helt annorlunda än för några år sedan. VC-bolagen måste fortfarande investera sitt kapital, men för deras del är villkoren betydligt bättre än tidigare. Kapitalet och affärsänglarna finns där, men bolagsvärderingarna har gått ner. Samtidigt tror jag att den sämsta tiden har passerat och att det är på väg att bli bättre.

Heidi Lindvall, medgrundare till det Malmöbaserade riskkapitalbolaget Pale Blue Dot, cementerar bilden.

– Värderingarna är lägre och bolagen måste ha mer attraktionskraft än tidigare. Som investerare är man mer försiktig. Jag tror att det kommer att vara så fram till hösten, men därefter och under nästa år så kommer investeringstakten att öka. Kapitalet hos VC-bolagen finns och det måste investeras.

Bolagen själva vittnar också om en tuffare tillvaro. Roy Golden är på plats på Malmö Live för att pitcha sitt Oslobaserade startupföretag Travelin.ai.

– Just nu är det extremt tufft att resa pengar. Man måste nätverka mer och hitta nya vägar. Bland annat försöker vi att få partners och kunder, i vårt fall tech- och konsultbolag, att investera i vår verksamhet.

Peak Energy är ett av fyra skånska bolag som kör sin pitch under Nordic Demo Day. Medgrundaren Michal Stala vittnar också om en svag investeringsvilja.

– För tre, fyra år sedan fick alla pengar. Nu måste man ringa och tjata och visa att man finns. Det gäller helt klart att synas och höras mer.

Så, förutom att leverera en bra affärside och innovation, vad kan bolagen göra för att få en kapitalinjektion i dessa tider? Enligt affärsängeln Mårten Öbrink är svaret enkelt.

– Individens utstrålning och karisma är otroligt viktig. Det spelar absolut en avgörande roll.

Martin Linderoth

I bild på övre raden från vänster: Heidi Lindvall, Jessica Rameau, Mikael Funa.
Nedre från vänster: Mikael Stala, Mårten Öbrink, Roy Golden.

Investerare och bolag närmar sig varandra igen. Men det är inte kärlek vid första ögonkastet som förr.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.