lördag 23 november 2024

inloggad som

Hjärnkylare byter fokus…

|  
|  

Lundbaserade TeqCool har skiftat fokus i utvecklingsarbetet – från att behandla patienter med hjärtstopp till att i stället rikta in sig på patienter med svåra skallskador till följd av exempelvis bilolyckor. För att finansiera modifiering av utrustningen och en framskjuten lansering behöver bolaget 25 miljoner kronor i riskkapital.

– Runt häften av de svårt skallskadade patienterna får feber och löper därmed stor risk att få sekundära hjärnskador. Men genom att minska hjärntemperaturen någon grad kan dessa skador minimeras, säger Johan Ingemansson, TeqCools vd sedan ett år tillbaka.

Tidigare var TeqCools system konstruerat för att låta hela kroppen hos hjärtstoppatienter kylas ned. Nu justerar bolaget sin mjukvarustyrda utrustning så att den ska reducera sekundära hjärnskador genom en mild nedkylning av hjärnan. Huvudorsaken till fokusskiftet är att många kliniker har börjat använda nya instrument som kan mäta temperaturen i hjärnan.

– Vi insåg att det är enklare att visa fördelarna med vår metod, som selektivt kyler hjärnan, i en patientgrupp där man mäter hjärntemperaturen. Inom hjärtstopp, det förra fokuset, finns inget etablerat sätt att mäta hjärntemperaturen. Genom att byta fokus och kunna visa tydligare fördelar i kliniska studier kommer bolagets framtida konkurrensposition  att förbättras avsevärt, säger Johan Ingemansson.

TeqCools teknik bygger på att patientens hjärna kyls ned med hjälp av en sval fysiologisk koksaltlösning, som pumpas genom ballongkatetrar placerade i näshålan. Med dagens konventionella kylmetoder kyls hela kroppen ned, vilket, enligt Johan Ingemansson, ger biverkningar och ökad dödlighet. Han säger att sådana kylmetoder inte heller kan användas på vakna patienter, eftersom kylvätskan är väldigt kall.

– Vår ambition är att visa att vår teknik har en bättre biverkansprofil och ger lägre dödlighet. I dag styrs ofta nedkylningen genom att mäta kroppstemperaturen. Men allt fler kliniker har börjat använda den nya tekniken som mäter temperatur inne i hjärnan och vårt primära fokus är att samarbeta med just dessa kliniker, säger Johan Ingemansson.

TeqCools teknik bygger på de patent som bolaget tog över då Lundabolaget QuickCool gick i konkurs. Bolagets huvudägare är Lundbaserade Cardeon.

Elisabet Ottosson

Lundbaserade TeqCool har skiftat fokus i utvecklingsarbetet – från att behandla patienter med hjärtstopp till att i stället rikta in sig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Till salu: app mot psykisk ohälsa

    Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.