Ett stort hinder för en rejäl utbyggnad av vindkraften har hittills varit de långa tillståndsprocesserna. I och med regeringens Tidöavtal ökar risken för att planerade projekt försenas ännu mera.
– Med sådana här pennstreck riskerar man att skapa en osäkerhet och till exempel orsaka högre riskpremier. Bredare uppgörelser kring energipolitik skulle vara att föredra, säger Eolus Vinds vd Per Witalisson.
Avtalets formuleringar gör det tydligt att regeringen vill satsa på kärnkraft under kommande mandatperiod. Men för att uppnå målet att elproduktionen ska öka från dagens 150 terawattimmar om året till 300 terawattimmar år 2045 med bara kärnkraft skulle det, enligt Per Witalisson, behövas en ny kärnkraftsreaktor per år, med start 2023.
– All vetenskap visar att vi kommer att behöva alla produktionsmetoder. Elförsörjningen måste vara stabil och det skulle vara extremt olyckligt om utvecklingen av vindkraften fördröjs ännu mer. Vi har ju redan extremt långa tillståndsprocesser. Det tar i dag längre tid att få tillstånd än vad det tar att bygga anläggningen, säger han.
Kustvinds vd Magnus Jiborn håller med honom och kritiserar den nya regeringen för att skapa en politisk stridsfråga av något som borde vara baserat på fakta och vetenskap.
– Satsa gärna på kärnkraft, men stoppa inte det som redan är på gång. Tidöavtalet kommer ju onekligen att fördröja utbyggnaden av skånsk vindkraft. Jag har svårt att förstå hur man kan göra ideologi av olika kraftslag. Ett stabilt och hållbart elsystem behöver alla typer av energi och framför allt mycket förnybar. Marknaden klarar sedan av att avgöra vilken som är bäst. Det är en väldigt olycklig debatt där man bundit sig till antingen det ena kraftslaget eller det andra, säger Magnus Jiborn.
Danska jätten Ørsteds har långtgående planer att bygga Skåne Havsvindpark söder om Trelleborg och Ystad. I en kommentar till Rapidus skriver Ulrik Stridbæk, företagets chef för energiekonomi:
”Vi vill understryka vikten av långsiktiga spelregler då vi planerar miljardinvesteringar för att realisera Skåne Havsvindpark. Infrastruktur av denna magnitud har stor effekt, men kräver också god framförhållning, från oss och från Svenska kraftnät som har planerat tillskottet i energisystemet som helhet.”
Ørsted fortsätter med sina planer och Ulrik Stridbæk uttrycker förtroende för att den nya regeringen tar energifrågan på allvar.
”Skåne Havsvindpark är fortfarande ett kostnadseffektivt och realistiskt sätt att påtagligt öka tillgången på el i södra Sverige före 2030 och därmed stabilisera elpriserna. Vår bedömning, att stamnätsanslutning av storskalig elproduktion till havs på väl valda platser är samhällsekonomiskt gynnsam, kvarstår och stöds av flera modelleringar”, skriver han.
Ett annat börsbolag som satsar på skånsk vindkraft är Stockholmsbaserade OX2, vars projekt Triton ska inkludera mellan 68 och 129 turbiner. Projektledaren Lise Toll vill dock inte spekulera i hur Tidöavtalet kan komma att påverka projektet.
– Vi jobbar på som vanligt. Avtalet har inte ändrat hur vi ser på projektet och faktumet att Sverige, och särkilt södra Sverige, behöver mer energi, säger hon till Rapidus.
Rapidus har även sökt Vattenfall som avböjt att kommentera. Företaget fick i maj tillstånd att bygga en vindkraftspark med 35-50 verk i Kriegers flak, söder om Trelleborg.
Emiliano Strauss