lördag 28 september 2024

inloggad som

Söderåsens Biopark växer organiskt

|  
|  

Etableringen av fler företag i Söderåsens Bioparks utanför Bjuv har tagit ett steg framåt efter att Nesab lämnat in en tillståndsansökan till Länsstyrelsen för att bygga en solcellsanläggning på 50 megawatt, som fullt utbyggd kan bli uppåt tio gånger större. Målet är att samla företag som tillsammans ger en cirkulär tillverkning av livsmedel, säger projektledare Håkan Sandin.

– Söderåsens Bioparks förutsätter att många bolag samarbetar hållbart och cirkulärt. Vi behöver ha nya typer av verksamheter och traditionella företag som arbetar på nya sätt. Exempelvis ska vi ta vattnet från fiskodling till bevattning av växthusgrödor, och producera lika mycket el som parken förbrukar, liksom värme, fordonsbränsle och gödsel, säger han till Rapidus.

Initiativtagare till projektet är markägaren Rudolf Tornerhjelm på Wrams Gunnarstorps Gods och Håkan Sandin. I dag är det fem företag som bidrar ekonomiskt till utvecklingen. Det är Wrams Gunnarstorps Gods, Backahill som ägs av Erik Paulsson från Peabsfären, Nordic Salmon som ägs av norska Mato Invest – som ska investera i en stor sötvattenodling av laxöring tänkt att vara i drift om några år –holländska fryslagerföretaget New Cold, samt Nesab som ska bygga solcellsparken som fullt utbyggd kan bli en av de största i Sverige.

– Helsingborgsföretaget Ekobalans håller på att bygga en fabrik som tar fram kväve och fosfor ur restströmmar för tillverkning av effektiva gödselmedel. Den ska vara i drift om ett år. Vi har även kontakt med internationella grönsaksproducenter för etablering av växthus, fortsätter Håkan Sandin.

Fullt utbyggd ska Söderåsens Bioparks även inkludera bland annat Wrams Gunnarstorps befintliga biogasanläggning, fiskförädlingsföretag, fiskfoderfabrik som ska använda fiskrens och växter som råvara, jordbruksverksamhet, bevattningsdamm samt logistikföretag, som alla tillsammans ska ge en hållbar livsmedelskedja.

Elisabet Ottosson

Etableringen av fler företag i Söderåsens Bioparks utanför Bjuv har tagit ett steg framåt efter att Nesab lämnat in en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.


  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

  • 50 miljoner till plastsubstitut

    Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials stänger en nyemission på 50 miljoner kronor och siktar på att vända upp efter pandemi och plastskatt.