söndag 16 juni 2024

inloggad som

Nytt bolag utvecklar flytande butanolanläggningar

|  
|  

Uppstartsbolaget Desert Ocean utvecklar en process som ska tillverka butanol i flytande anläggningar på världshaven med hjälp av cyanobakterier, solenergi och koldioxid samt vatten och näringsämnen som finns i haven. Butanolen ska användas som bränsle och kemiråvara.

Desert Ocean vill snabba på utvecklingen för att ersätta fossil energi med förnyelsebar energi, enligt Urban Carlson som är en av grundarna. I Viken utanför Helsingborg vidareutvecklas tekniken, för att inom fem år testas i en pilotanläggning. Idén bygger på resultat från EU-projektet PhotoFuel där bolagets medgrundare, kemiprofessor Peter Lindblad vid Uppsala universitet, deltog och tog fram bakterien.

– Över 30 procent av världshaven är öde och på de platserna finns mycket solenergi. Allt i vår process drivs av solen, även den slutliga destillationen av butanol. Vi ska patentera tekniken och söka samarbetspartner, främst från olje- och kemikalieindustrin men även bland riskkapitalbolag, säger Urban Carlson.

Butanol kan användas direkt i bensinmotorer, men måste blandas ut för att vara godkänt i dieselmotorer. Parallellt har Desert Ocean tagit fram en soldriven process som koncentrerar koldioxid, vilket behövs för att driva butanol-bioreaktorn. Processen ska även användas för att ta hand om växthusgasen koldioxid som då är tänkt att pumpas ner i havsdjupen, uppger Urban Carlson.

– Om ett par år kan en pilotanläggning vara klar för att testa den tekniken, säger han.

Tidigare arbetade Urban Carlson med utveckling av förbränningsmotorer. Han utvecklar tillsammans med Anders Höglund – medgrundare till Desert Ocean – Freevalve, en energieffektiv motor som kan användas i de exklusiva sportbilar som tillverkas av Koenigsegg i Ängelholm.

Elisabet Ottosson

Uppstartsbolaget Desert Ocean utvecklar en process som ska tillverka butanol i flytande anläggningar på världshaven med hjälp av cyanobakterier, solenergi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]