fredag 22 november 2024

inloggad som

Nytt bolag utvecklar flytande butanolanläggningar

|  
|  

Uppstartsbolaget Desert Ocean utvecklar en process som ska tillverka butanol i flytande anläggningar på världshaven med hjälp av cyanobakterier, solenergi och koldioxid samt vatten och näringsämnen som finns i haven. Butanolen ska användas som bränsle och kemiråvara.

Desert Ocean vill snabba på utvecklingen för att ersätta fossil energi med förnyelsebar energi, enligt Urban Carlson som är en av grundarna. I Viken utanför Helsingborg vidareutvecklas tekniken, för att inom fem år testas i en pilotanläggning. Idén bygger på resultat från EU-projektet PhotoFuel där bolagets medgrundare, kemiprofessor Peter Lindblad vid Uppsala universitet, deltog och tog fram bakterien.

– Över 30 procent av världshaven är öde och på de platserna finns mycket solenergi. Allt i vår process drivs av solen, även den slutliga destillationen av butanol. Vi ska patentera tekniken och söka samarbetspartner, främst från olje- och kemikalieindustrin men även bland riskkapitalbolag, säger Urban Carlson.

Butanol kan användas direkt i bensinmotorer, men måste blandas ut för att vara godkänt i dieselmotorer. Parallellt har Desert Ocean tagit fram en soldriven process som koncentrerar koldioxid, vilket behövs för att driva butanol-bioreaktorn. Processen ska även användas för att ta hand om växthusgasen koldioxid som då är tänkt att pumpas ner i havsdjupen, uppger Urban Carlson.

– Om ett par år kan en pilotanläggning vara klar för att testa den tekniken, säger han.

Tidigare arbetade Urban Carlson med utveckling av förbränningsmotorer. Han utvecklar tillsammans med Anders Höglund – medgrundare till Desert Ocean – Freevalve, en energieffektiv motor som kan användas i de exklusiva sportbilar som tillverkas av Koenigsegg i Ängelholm.

Elisabet Ottosson

Uppstartsbolaget Desert Ocean utvecklar en process som ska tillverka butanol i flytande anläggningar på världshaven med hjälp av cyanobakterier, solenergi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.