onsdag 22 januari 2025

inloggad som

Havredoldis inviger fabrik i Bjuv

|  
|  

På Foodhills i Bjuv, på den tidigare Findusfabrikens område, driftsätter Cerealiq nu sin första egna fabrik för tillverkning av enzymer som används vid produktion av havredryck. Bolaget är underleverantör till bland andra två stora havredryckstillverkare i södra Sverige, vilka i sin tur säljer drycker till exempelvis Coop som marknadsför dem under eget varumärke.

– Vi har haft produktionen utlagd hos legotillverkare. Med tanke på nuvarande efterfrågeökning bör kapaciteten i vår fabrik räcka i kanske tre år, men vi har möjlighet att expandera här, säger Håkan Karlsson som är bolagets vd och en av tre medgrundare.

Fabriksytan är på 700 kvadratmeter med tillhörande laboratorier och kontor. Bolagets försäljning av enzymer drog förra året igång på allvar med kunder i bland annat Sverige, Norge, Storbritannien och Nya Zeeland. Omsättningen landade på knappt sju miljoner kronor och förväntas i år öka till elva-tolv miljoner, enligt Håkan Karlsson.

– Växtbaserade drycker är stora på marknaden där de havrebaserade växer snabbast, till stor del tack vare Oatlys framgång vilket har lett till att många nya producenter startat. Vi har patent på enzymerna som ger hälsosam havredryck utan tillsats av stabiliseringsmedel, säger han.

Bolagets grundare (från vänster i bilden) Angeliki Triantafyllou, Emilie Sellman och Håkan Karlsson har tidigare arbetat bland annat hos Oatly, där de bland annat utvecklat produkter och startat fabriker. En liten del av Cerealiqs omsättning kommer från konsulttjänster inom de områdena, men merparten kommer från enzymförsäljningen. De håller också på att utveckla en egen ärtdryck.

– Till skillnad från många andra som använder halvfabrikatet ärtprotein ska vi använda hela ärtan för att få med allt nyttigt innehåll, säger Håkan Karlsson.

Elisabet Ottosson

På Foodhills i Bjuv, på den tidigare Findusfabrikens område, driftsätter Cerealiq nu sin första egna fabrik för tillverkning av enzymer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.

  • Eventet drog storpublik

    Rapidus allra första pitchevent drog storpublik till Elite Hotel Ideon i Lund på tisdagseftermiddagen. Regionens mest spännande företag som står inför uppskalning fick chansen att presentera sig för investerare, branschfolk och nyfikna Rapidusvänner.


  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.