lördag 30 september 2023

inloggad som

Havredoldis inviger fabrik i Bjuv

|  
|  

På Foodhills i Bjuv, på den tidigare Findusfabrikens område, driftsätter Cerealiq nu sin första egna fabrik för tillverkning av enzymer som används vid produktion av havredryck. Bolaget är underleverantör till bland andra två stora havredryckstillverkare i södra Sverige, vilka i sin tur säljer drycker till exempelvis Coop som marknadsför dem under eget varumärke.

– Vi har haft produktionen utlagd hos legotillverkare. Med tanke på nuvarande efterfrågeökning bör kapaciteten i vår fabrik räcka i kanske tre år, men vi har möjlighet att expandera här, säger Håkan Karlsson som är bolagets vd och en av tre medgrundare.

Fabriksytan är på 700 kvadratmeter med tillhörande laboratorier och kontor. Bolagets försäljning av enzymer drog förra året igång på allvar med kunder i bland annat Sverige, Norge, Storbritannien och Nya Zeeland. Omsättningen landade på knappt sju miljoner kronor och förväntas i år öka till elva-tolv miljoner, enligt Håkan Karlsson.

– Växtbaserade drycker är stora på marknaden där de havrebaserade växer snabbast, till stor del tack vare Oatlys framgång vilket har lett till att många nya producenter startat. Vi har patent på enzymerna som ger hälsosam havredryck utan tillsats av stabiliseringsmedel, säger han.

Bolagets grundare (från vänster i bilden) Angeliki Triantafyllou, Emilie Sellman och Håkan Karlsson har tidigare arbetat bland annat hos Oatly, där de bland annat utvecklat produkter och startat fabriker. En liten del av Cerealiqs omsättning kommer från konsulttjänster inom de områdena, men merparten kommer från enzymförsäljningen. De håller också på att utveckla en egen ärtdryck.

– Till skillnad från många andra som använder halvfabrikatet ärtprotein ska vi använda hela ärtan för att få med allt nyttigt innehåll, säger Håkan Karlsson.

Elisabet Ottosson

På Foodhills i Bjuv, på den tidigare Findusfabrikens område, driftsätter Cerealiq nu sin första egna fabrik för tillverkning av enzymer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad