torsdag 12 september 2024

inloggad som

Havredoldis inviger fabrik i Bjuv

|  
|  

På Foodhills i Bjuv, på den tidigare Findusfabrikens område, driftsätter Cerealiq nu sin första egna fabrik för tillverkning av enzymer som används vid produktion av havredryck. Bolaget är underleverantör till bland andra två stora havredryckstillverkare i södra Sverige, vilka i sin tur säljer drycker till exempelvis Coop som marknadsför dem under eget varumärke.

– Vi har haft produktionen utlagd hos legotillverkare. Med tanke på nuvarande efterfrågeökning bör kapaciteten i vår fabrik räcka i kanske tre år, men vi har möjlighet att expandera här, säger Håkan Karlsson som är bolagets vd och en av tre medgrundare.

Fabriksytan är på 700 kvadratmeter med tillhörande laboratorier och kontor. Bolagets försäljning av enzymer drog förra året igång på allvar med kunder i bland annat Sverige, Norge, Storbritannien och Nya Zeeland. Omsättningen landade på knappt sju miljoner kronor och förväntas i år öka till elva-tolv miljoner, enligt Håkan Karlsson.

– Växtbaserade drycker är stora på marknaden där de havrebaserade växer snabbast, till stor del tack vare Oatlys framgång vilket har lett till att många nya producenter startat. Vi har patent på enzymerna som ger hälsosam havredryck utan tillsats av stabiliseringsmedel, säger han.

Bolagets grundare (från vänster i bilden) Angeliki Triantafyllou, Emilie Sellman och Håkan Karlsson har tidigare arbetat bland annat hos Oatly, där de bland annat utvecklat produkter och startat fabriker. En liten del av Cerealiqs omsättning kommer från konsulttjänster inom de områdena, men merparten kommer från enzymförsäljningen. De håller också på att utveckla en egen ärtdryck.

– Till skillnad från många andra som använder halvfabrikatet ärtprotein ska vi använda hela ärtan för att få med allt nyttigt innehåll, säger Håkan Karlsson.

Elisabet Ottosson

På Foodhills i Bjuv, på den tidigare Findusfabrikens område, driftsätter Cerealiq nu sin första egna fabrik för tillverkning av enzymer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.


  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Opticept pressar spanska oliver

    Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.

  • Pommes ska lyfta Lundabolag

    En global kanadensisk koncern investerar cirka 10 miljoner kronor i Opticept och blir därmed en av de största ägarna i Lundabolaget. Företagen ska tillsammans lansera produktionslinjer för tillverkning av pommes frites.

  • Han vill bekämpa diabetes med broccoli

    Broccoli är bra mot diabetes. Det har en Lundaprofessor upptäckt, som med hjälp av norska pengar vill sälja kapslar med frystorkade broccoligroddar och mineralen krom.

  • “Odlat kött ska bli billigare än kor”

    Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.